Achiziţionarea unei locuinţe in Bucureşti

Piaţa locuinţelor din Bucureşti este formată în principal din apartamente localizate în cartiere rezidenţiale din afara centrului oraşului sau din apartamente construite în anii ’70-’80, pe vremea comunismului, pentru a fi date în folosinţă muncitorilor. Apartamentele mai noi au, de obicei, instalaţii moderne şi utilităţi mai ieftine şi sunt mai spaţioase decât cele mai vechi, ceea ce înseamnă că vechimea clădirii este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează preţul pe metru pătrat.

Preţurile sunt, de obicei, exprimate în euro, deşi trebuie plătite în lei (RON), moneda locală. Un metru pătrat într-o proprietate din Bucureşti costă între 700 şi 2000 de euro, în funcţie de anul de construcţie al clădirii, de cartierul în care se află, de îmbunătăţiri.

Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţa în capitală pot începe căutările online, prin intermediul site-urilor de specialitate, acestea fiind un bun punct de plecare. Anunţurile pot oferi o idee asupra pieţei locuinţelor din oraş, precum şi asupra preţurilor într-un anumit moment specific. Mai mult decât atât, cele mai multe anunţuri sunt însoţite şi de fotografii, pentru a permite internauţilor să vadă proprietatea înainte de a ajunge acolo.

Se recomandă utilizarea serviciilor unui agent imobiliar, datorită faptului că acesta cunoaşte particularităţile pieţei de locuinţe din zonă, este la curent cu ultimele apartamente care au fost scoase la vânzare şi poate ajuta la selectarea unui loc care să corespundă criteriilor clienţilor. În plus, agentul poate oferi consultanţă în legătură cu clauzele contractuale, simplificând procesul de vânzare – cumpărare.

Plata se face, de obicei, în cel puţin două tranşe – depunerea în valoare de 20%-30% din preţ şi plata finală. Cei care nu deţin o sumă atât de mare de bani pot apela la împrumuturi bancare, însă este nevoie de o cercetare atentă a ofertei pentru a alege cea mai profitabilă variantă din punctul de vedere al comisionului practicat. Rata lunară este stabilită în funcţie de suma împrumutată, precum şi în funcţie de durata perioadei. Este mai mult decât evident că un împrumut încheiat pe o perioadă de 10 ani va avea o rată lunară fixă mult mai mare decât unul încheiat pe o perioadă de 20 sau chiar 30 de ani.