Cele mai frecvente boli la gaini sunt cauzate de parazitii interni sau externi. Gainile sunt foarte expuse riscului de a fi infectate de paraziti de tot felul.

Acestia pot fi paraziti interni, cum ar fi viermii intestinali, care sunt foarte frecventi in fermele de pui in aer liber, dar nici cele din locuri inchise nu sunt complet protejate.

Pasarile afectate de acesti viermi au un apetit mare, dar cresterea lor este intarziata, deoarece acesti paraziti interni le colonizeaza intestinele. Ei consuma in mod direct alimentele ingerate de gaini inainte ca acestea sa le fie de folos.

Lasate netratate, pasarile slabesc si mor. Alte simptome care indica prezenta viermilor intestinali sunt: excrementele lichide anormal, oprirea depunerii sau cel putin o scadere a productiei de oua si, in cele din urma, o pierdere in greutate a pasarilor.

Pentru a preveni aparitia viermilor intestinali, se recomanda o solutie de deparazitare care sa fie diluata in apa primavara si toamna. In acelasi timp, cotetul trebuie curatat in mod regulat si cu atentie.

  • Parazitii externi

Paduchele negru este un parazit extern care nu poate fi transmis la om. Se aseaza pe pielea gainilor, chiar la baza penelor, in special in jurul zonei anale, pe picioare, piept si aripi. Pasarile afectate sunt putin slabite si tind sa smulga acolo unde zonele sunt iritate.

Cea mai eficienta solutie naturala pentru tratarea paduchilor la gaini este un antiparazitar care este sub forma de pulbere.

  • Scabie

Este o alta boala frecventa la gaini. Este cauzata de prezenta acarienilor si apare sub 2 forme distincte: crusta picioarelor si crusta penelor.

Intreaga ferma trebuie stropita cu o pulbere antiparazitara adecvata pasarilor de curte, tratament care trebuie repetat de 2 ori, de fiecare data cu respectarea unui interval de 7 zile.

  • Coccidioza

Acest termen se refera la o boala parazitara cauzata de organisme microscopice numite coccidii care sunt ingerate de pui. Aceasta patologie se manifesta prin leziuni intestinale, deoarece parazitii colonizeaza intestinele.

Gainile au diaree severa, uneori sangeroasa, si sufera de anemie cronica din cauza deficitului de nutrienti. Daca nu sunt tratate, gainile mor. Tratamentul bolii se bazeaza in esenta pe administrarea de medicamente anticoccidiale sau antibiotice.