Pentru a mentine florile taiate mai mult timp in vaza, cei interesati ar trebui sa afle cateva trucuri simple, recomandate de catre specialistii in domeniu. Aceste sfaturi vor prelungi cu siguranta, viata florilor taiate.

Vaze curate

Utilizarea intotdeauna a unui recipient curat pentru a reduce riscul de bacterii si alte microorganisme care pot deteriora florile.

Folosirea apei calde – nu fierbinte!

Temperatura ar trebui sa fie in jur de 43-44 ºC. Recipientul cu flori trebuie plasat intr-un loc racoros pentru cateva ore. Moleculele de apa calda se misca mai repede de-a lungul tulpinii. Acest lucru creste durata de viata a florii. Procesul se numeste „intarire”.

Daca persoanele nu doresc sa foloseasca metoda anterioara, pur si simplu sa puna buchetul de flori in apa la temperatura camerei. Florile taiate absorb insa apa calda mult mai bine decat apa rece.

Indepartarea frunzelor

Pentru a pastra mai mult timp prospetimea florilor, trebuie indepartate toate frunzele care ating apa din vaza. Frunzele care raman sub apa, foarte repede incep sa putrezeasca, producand bacterii care pot deteriora restul plantei.

Schimbarea apei

Apa trebuie schimbata in fiecare zi, astfel incat florile sa ramana proaspete. Sa se indeparteze resturile din vaza inainte de a adauga apa proaspata. Acest lucru va reduce riscul infectiilor.

Nu taiati tulpinile in linie dreapta

Se taie varfurile tuturor tulpinilor, cu un cutit ascutit la un unghi de 45 °. Acest lucru va facilita absorbtia apei pentru flori. Cel mai bine este sa se faca acest lucru chiar inainte de a scufunda tulpinile in apa.

Daca este vorba despre trandafiri, trebuie taiate tulpinile direct sub apa- trandafirii sunt foarte sensibili la bulele de aer si bacteriile ingreuneaza absorbtia apei, ceea ce duce adesea la ofilirea rapida.

Folosirea conservantilor pentru florile taiate

Reteta universala pentru un conservant de casa – este un amestec de bauturi racoritoare din citrice si inalbitor. Se adauga in apa orice bautura carbogazoasa care contine zaharuri si acizi. Se foloseste 1 parte de suc pentru 3 parti de apa. Apoi se adauga cateva picaturi de inalbitor (dar nu mai mult!) pentru a ucide microorganismele daunatoare. Acest amestec este mult mai eficient decat multi conservanti cumparati din magazin.