Donarea celulelor stem din sangele ombilical ajuta la tratarea persoanelor cu boli grave.

In ce consta donarea de sange din cordonul ombilical?

In ultimii 20 de ani, peste 20.000 de transplanturi de sange ombilical au fost efectuate in intreaga lume. O cifra care este inca prea mica in comparatie cu beneficiile oferite de aceasta abordare profund altruista. Intr-adevar, aceasta donatie de sange placentar – foarte bogata in celule stem (globule rosii si celule albe din sange) – luata la nasterea unui copil chiar din vena cordonului ombilical, poate trata persoanele cu leucemie, limfoame, boli genetice sau chiar deficiente imune.

Anonima si gratuita, aceasta donatie functioneaza in principal pentru ca donatorul si beneficiarul sunt 2 persoane foarte diferite. Depozitat intr-o banca de sange, sangele placentar este inghetat si examinat de oamenii de stiinta in vederea unui posibil transplant pe un pacient bolnav.

Care sunt procedurile?

Toate femeile insarcinate pot dona sange din cordonul ombilical la nasterea copilului, atata timp cat sunt in stare buna de sanatate si nu au antecedente specifice. Un interviu cu un medic generalist sau un ginecolog va fi necesar pentru a primi informatii referitoare la acest proces.

Mai mult, documentele de autorizare vor trebui semnate pentru a respecta legea. Ulterior, viitoarea mama va trebui sa mearga la o maternitate autorizata sa doneze sange din cordonul ombilical pentru a se inscrie in acest proces.

Cum se ia proba?

La nasterea bebelusului, se vor efectua 2 analize de sange: una la momentul nasterii, a doua, la 3 luni dupa nasterea bebelusului. Cand copilul se naste, o persoana autorizata (de obicei o moasa de maternitate) introduce o seringa in vena cordonului ombilical si recolteaza sangele.

Sangele recoltat este apoi transferat in 24 de ore la banca placentara cea mai apropiata de maternitate. Sangele este apoi analizat de oamenii de stiinta si apoi inghetat in azot lichid pentru conservare.