Hepatita E este un virus care infecteaza ficatul. El poate provoca umflarea acestuia. De obicei, nu duce la boli de lunga durata sau la leziuni ale ficatului, cum fac alte forme de hepatita. Dar hepatita E poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate sau pentru oricine are un sistem imunitar slab, inclusiv persoanele in varsta sau persoanele bolnave. La anumite persoane, acest lucru ar putea duce la complicatii grave in timp. Tratamentul este in general simplu si multe persoane nu au nevoie de ingrijiri medicale pentru a trata aceasta boala. Se poate raspandi in mai multe moduri, cel mai frecvent prin apa potabila de calitate slaba si carne cruda.

Simptome hepatita E

Simptomele hepatitei E pot varia, dar pot fi grave in unele cazuri. Prevenirea este cel mai bun instrument impotriva hepatitei E. In ceea ce priveste simptomele, acestea pot fi inexistente. Daca persoanele infectate au simptome, ele pot incepe undeva intre 2 si 6 saptamani dupa infectia in corp. Simptomele includ: febra usoara, oboseala, apetit scazut, probleme la stomac, varsaturi, dureri de burta, urina inchisa la culoare, eruptii cutanate si mancarime, dureri articulare si icter.

Cauze hepatita E

Virusul hepatitei E apare cel mai adesea atunci cand oamenii consuma alimente si bauturi care sunt contaminate. Hepatita E se raspandeste in principal prin apa contaminata din zonele cu o calitate slaba a acesteia. Acest lucru este mai frecvent in tarile in curs de dezvoltare, in special in zonele cu o populatie foarte mare. Calatoria sau locuirea in aceste zone poate creste riscul aparitiei infectiei cu acest virus E. In tarile dezvoltate, cum ar fi SUA, virusul tinde sa se raspandeasca de la animale la oameni. Oamenii mananca de obicei multa carne cruda, cum ar fi carnea de porc. Mancarea scoicilor din apele contaminate poate fi un alt factor de risc. Persoanele care sunt insarcinate si au aceasta boala pot, de asemenea, sa raspandeasca virusul la copilul lor. In afara de aceste cazuri, este neobisnuit ca oamenii sa raspandeasca infectia cu hepatita E la alte persoane. Acestea fiind spuse, in cazuri foarte rare, o persoana poate primi aceasa boala in urma unei transfuzii de sange.