Pentru că Dostoievsky e nemuritor! Așa că de fiecare dată când cumpăr cărți vechi sau noi știu că el va fi inevitabil acolo. Chiar și cei care nu l-au citit pe Dostoievsky îl cunosc, pentru că el a fost cel care a reușit să exprime idei și trăiri într-un mod atât de frumos estetic și eficient intelectual, încât întreaga cultură contemporană stă așezată, într-un fel sau altul, pe umerii lui. De ce este Dostoievsky ”Marele Dostoievsky” și unde mai putem să îl găsim?

Frații Karamazov sunt peste tot unde se vând cărți | cumpăr cărți vechi anticariat-carti.com

cumpăr cărți vechi

Unii ar spune că această ubicuitate a familiei Karamazov se datorează faptului că romanul este cea mai importantă capodoperă a scriitorului. Însă, rusul născut la Moscova în 1821 a avut atât de multe capodopere încât cu greu s-ar putea găsi un consens în ceea ce privește acordarea acestei etichete uneia dintre operele sale. Titluri precum Crimă și pedeapsă, Frații Karamazov, Însemnări din subterană, Adolescentul sau Demonii, sunt atât de cunoscute, încât identitatea autorului lor pare să se fi pierdut undeva în vâltoarea timpului. Dar Feodor Mihailovici Dostoievsky a fost un om a cărui biografie face concurență firelor narative din romanele sale. Cu o pregătire de inginer, Dostoievsky s-a făcut remarcat ca scriitor între anii 1865-1871, a fost condamnat politic pentru ideila sale liberale, apoi a descoperit bogăția culturii și filosofiei ortodoxe. Fiind recunoscut azi în principal pentru beletristica sa – care este foarte bogată din punct de vedere filosofic și psihologic, Feodor Mihailovici a avut o voce și în plan politic, scrierile sale jurnalistice putând fi încă găsite în anticariate precum Anticariat Cărți, și oferind în continuare material de studiu celor interesați de teoriile politice.

Nu exagerăm dacă spunem că se pot scrie tomuri întregi a căror unică temă să fie Dostoievsky omul sau Dostoievsky scriitorul. De altfel, librăriile și bibliotecile academice demonstrează acest lucru, pentru că marele scriitor rus a fost și este în continuare studiat pe tot mapamondul. Înțelegem de ce acolo unde se vând cărți îl vom găsi pe Dostoievsky, iar dacă nu am făcut-o încă este inevitabil timpul să o facem. Ideal ar fi să-l căutăm într-un anticariat, sau pe rafturile vechi ale unei mici librării de cartier, dar dacă asta nu se poate, și o ediție mai nou editată va fi suficientă. Important este să-l căutăm și să-l găsim pe Dostoievsky, căci fără el nici literatură, nici trăire nu se poate! Mai multe detalii pe www.anticariat-carti.com.