O malformatie congenitala este orice afectiune pe care o persoana o are de la nastere. Congenital inseamna dobandit in uter. Aceste afectiuni medicale variaza de la usoare la mai severe. Unele afecteaza organele sau o singura parte a corpului, in timp ce altele pot afecta dezvoltarea, modul in care functioneaza corpul sau simturile.
Majoritatea anomaliilor congenitale nu au o cauza evidenta. Unele sunt genetice, in timp ce altele au o legatura cu sanatatea femeii in timpul sarcinii. De asemenea, este posibil ca factorii de mediu sa joace un rol. Anomaliile congenitale afecteaza aproximativ 3% din sarcini.
Tipuri
Anomaliile congenitale pot fi structurale sau de dezvoltare. Daca sunt structurale, inseamna ca se refera la partile corpului.
Daca sunt de dezvoltare, inseamna ca afecteaza modul in care functioneaza corpul, modul in care o persoana invata sau simte.
Unele anomalii congenitale au efecte atat structurale, cat si de dezvoltare. Exemple de acestea includ sindromul X fragil, spina bifida si sindromul Down.
Malformatii congenitale structurale
Unele anomalii congenitale structurale includ: defecte cardiace, reducerea membrelor, spina bifida, o buza despicata etc. O anomalie a inimii apare atunci cand o parte a inimii nu se formeaza corespunzator in uter.
- Reducerea membrelor
Uneori, o parte a unui membru nu se va forma complet in uter. De exemplu, un copil poate avea un deget lipsa, piciorul sau un brat mai scurt decat de obicei.
- Buza despicata sau palatul
Daca tesuturile care formeaza gura sau buza nu se unesc corect, poate provoca o buza despicata sau un palat.
- Probleme de dezvoltare
Problemele de dezvoltare nu sunt intotdeauna anomalii congenitale.
Tipuri de anomalii congenitale care cauzeaza probleme de dezvoltare:
- Sindrom Down – o persoana cu sindrom Down se naste cu un cromozom suplimentar. Acest lucru afecteaza dezvoltarea creierului si a corpului.
- Deficiente de vedere – o deficienta de vedere afecteaza vederea. Cauza este o forma neregulata a ochilor sau faptul ca ochii si creierul nu functioneaza corect impreuna.
- Tulburari ale spectrului alcoolului fetal – acestea pot aparea daca o femeie bea alcool in timpul sarcinii. Ele pot afecta invatarea, cresterea si dezvoltarea.
- Tulburari genetice – unele tulburari genetice pot afecta dezvoltarea. Cel mai frecvent exemplu este sindromul X fragil. Acest lucru afecteaza dezvoltarea normala a creierului si poate afecta invatarea si comportamentul.
- Paralizia cerebrala – aceasta este cea mai frecventa dizabilitate motorie din copilarie. Afecteaza echilibrul, miscarea si postura.