Angina pectorala este manifestarea unui dezechilibru intre aportul de oxigen si nevoile inimii. Acest dezechilibru apare adesea la efort, cand arterele coronare care alimenteaza inima sunt afectate de ateroscleroza si diametrul lor scade. Tratamentul sau se bazeaza pe utilizarea medicamentelor pentru tratarea si prevenirea convulsiilor sau pe interventii chirurgicale.

Ce este angina pectorala?

Cand se formeaza depozite de colesterol pe peretele interior al arterelor care alimenteaza inima, diametrul lor scade treptat, reducand aportul de oxigen catre muschiul inimii. Eforturile, care cresc nevoia inimii de oxigen, provoaca apoi dureri in piept, deoarece muschiul inimii se lupta sa-si indeplineasca sarcina.

Acestea sunt atacurile de angina pectorala. Atunci cand privarea de oxigen are ca rezultat moartea prin asfixierea unui numar mare de celule din inima, se numeste infarct miocardic.

Care sunt simptomele anginei pectorale?

Angina este durerea in spatele sternului, in centrul pieptului. Poate radia de-a lungul bratului stang, dar si in spate, pe partea superioara a stomacului, in bratul drept, gat, maxilar sau chiar dinti. Durerea evoca un sentiment de opresiune.

In general, este mai intens cand efortul fizic care il determina este asociat cu consumul unei mese, expunerea la frig, vant sau stresul psihologic. Cand efortul se opreste, durerea dispare in cateva minute. Durerea care apare si dispare in mai putin de cateva secunde este rareori cauzata de angina.

Care sunt complicatiile anginei pectorale?

Cand lipsa de oxigen este suficient de severa pentru a provoca moartea prin asfixiere a unui numar mare de celule din inima, se numeste infarct miocardic (un atac de cord). Acest fenomen se observa, de exemplu, atunci cand un fragment de placa de aterom se desprinde si infunda o artera coronariana. In aproximativ jumatate din cazuri, infarctul miocardic este precedat de atacuri de angina pectorala.

Durerea cauzata de un infarct este mai intensa decat cea a anginei si dureaza mai mult (mai mult de 20 de minute). Desi durerea toracica este de obicei primul simptom, aproape 20% dintre cei afectati au un atac de cord fara a suferi dureri. Pot aparea si alte simptome: anxietate, tulburari vizuale temporare, dificultati de respiratie, ameteli, greata si varsaturi, transpiratii etc.