Conjunctivita alergica sau alergia oculara apare atunci cand un alergen la care persoana este alergica irita conjunctiva. Aceasta este membrana delicata care acopera ochiul si interiorul pleoapei.

La fel ca toate alergiile, conjunctivita alergica apare atunci cand sistemul imunitar identifica o substanta de altfel inofensiva, ca alergen. Acest lucru face ca sistemul imunitar sa reactioneze excesiv si sa produca anticorpi numiti imunoglobulina (IgE).

Acesti anticorpi se deplaseaza catre celule care elibereaza substante chimice provocand o reactie alergica.  In acest caz, reactiile alergice includ: lacrimarea ochilor, mancarimi, inrosirea si umflarea.

Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei alergice sunt alergenii sezonieri, cum ar fi polenul si sporii de mucegai. Persoanele cu rinita alergica sezoniera (febra fanului) observa in mod normal ca simptomele se agraveaza atunci cand ies in aer liber.

Alergenii din interior, cum ar fi acarienii de praf si matreata animalelor de companie, pot provoca, de asemenea, alergii la ochi pe tot parcursul anului. Cei care sufera de acest tip de alergie, este posibil sa observe ca simptomele se agraveaza in timpul anumitor activitati, cum ar fi curatarea casei sau ingrijirea unui animal de companie.

Simptomele alergiei oculare pot fi foarte enervante. Cu toate acestea, ele reprezinta o amenintare mica pentru vedere. Spre deosebire de afectiuni precum ochiul roz, conjunctivita alergica nu este contagioasa.

Cu toate acestea, ochii rosii, mancarimile, arsurile pot fi cauzate si de infectii si alte afectiuni care pot ameninta vederea.

Tratament conjunctivita alergica

Daca alergenii din interior cauzeaza simptome de alergie la ochi, evitarea acestora este cheia usurarii. Folosirea unui aspirator cu un filtru HEPA pentru a reduce praful din casa sau tinerea animalelor de companie in afara dormitorului pentru a reduce expunerea la parul lor.

Pastilele antihistaminice fara prescriptie medicala si picaturile pentru ochi sunt adesea utilizate pentru tratamentul pe termen scurt al simptomelor alergiilor oculare. Cu toate acestea, utilizarea prelungita a unor picaturi oftalmice poate agrava simptomele.

Picaturile pentru ochi cu corticosteroizi sunt eficiente, dar au adesea efecte secundare, chiar si atunci cand sunt utilizate doar pentru o perioada scurta de timp. Utilizarea acestui medicament trebuie gestionata de un oftalmolog din cauza riscului de efecte secundare, cum ar fi glaucom, cataracta si infectie.