Boala coronariana este o boala cronica cauzata de hipoxia celulelor musculare ale inimii, care duce la insuficienta. Principala cauza a bolii coronariene este ateroscleroza. Diagnosticul bolilor se bazeaza in mare parte pe istoricul medical. Tratamentul, pe de alta parte, este despre prevenire.
Ce este boala coronariana?
Boala coronariana, sau boala cardiaca ischemica, este un set de simptome care apar dupa o aprovizionare insuficienta cu oxigen si substante nutritive catre celule. Oxigenul este un element esential pentru buna functionare a inimii. Durerea care insoteste boala coronariana se numeste angina pectorala. Posibilitatea de a furniza oxigen la muschiul inimii depinde de diversi factori:
- structura anatomica a vaselor coronare ale inimii;
- conditiile si gradul de schimb de gaze in organul respirator;
- posibilitatea de a transporta oxigen de la locul de colectare la locul de cerere;
- numarul de globule rosii din sange si hemoglobina de care se leaga oxigenul in timpul transportului.
Primele simptome ale bolii coronariene sunt durerea toracica caracteristica, adesea insotita de dificultati de respiratie.
Simptomele bolii coronariene
Simptomele asociate cu boala coronariana devin de obicei active ca raspuns la stres, expunerea la frig, consumul de mese mari si exercitii fizice. Boala se manifesta cel mai adesea prin:
- respiratie superficiala;
- durere in piept – in special durere in spatele sternului, care iradiaza catre maxilarul inferior, spate si membrul stang. Poate aparea in stari de stres sever, in timpul efortului fizic sau dupa administrarea de nitroglicerina sub limba;
- greata;
- palpitatii;
- batai mai rapide ale inimii;
- transpiratie;
- ameteala;
- slabire;
- uneori moarte subita cardiaca.
Tratamentul bolii coronariene
Tratamentul bolii coronariene se bazeaza pe prevenire: un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata, saraca in grasimi animale, un somn suficient si evitarea stresului inutil.
Sunt cazuri in care este nevoie de tratament invaziv (angiografie coronariana), constand in inserarea unui balon care largeste lumenul arterei coronare; angioplastie, implantarea unui stent pentru a mentine arterele deschise; implantarea by-pass, care preia functia de artera inchisa.