In ultimii ani, oamenii au devenit din ce in ce mai constienti de rolul alimentatiei ca pilon fundamental in mentinerea organismului in forma. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica sunt tratate de multi ca masuri profilactice si de prevenire a dezvoltarii anumitor boli.

In perioada de toamna si iarna, activitatea fizica zilnica este adesea abandonata, iar mesele nu sunt intotdeauna capabile sa satisfaca necesarul total de nutrienti si minerale esentiale. In acest scop, merita suplimentarea unor minerale si vitamine pentru a preveni dezvoltarea hipovitaminozei si a complicatiilor aferente.

Rolul vitaminelor in corpul uman

Vitaminele sunt compusi organici necesari pentru buna functionare. Corpul uman este incapabil sa produca vitamine pe cont propriu, prin urmare trebuie sa le obtina din alimente sau din alte surse. Ele joaca o functie de reglare importanta in tesuturi si celule, sunt responsabile de dezvoltarea lor, precum si de eficienta generala a organismului.

Alimentatia ar trebui sa fie principala sursa de vitamine. Deseori, insa, o dieta saraca in micronutrienti si variabilitatea sezoniera a concentratiei de vitamina D in organism duc la deficiente si hipovitaminoza. Apoi, este nevoie de suplimentarea adecvata a vitaminelor individuale, ale caror deficiente au fost gasite in organism.

Ce vitamine esentiale sunt suplimentate cel mai adesea in perioada de toamna si iarna?

  • Vitamina D

Cel mai adesea, in timpul iernii si toamnei, se observa deficiente de vitamina D. Sursa acesteia poate fi unele alimente, de exemplu, pestele gras, ouale, produsele lactate. Cu toate acestea, mult mai multa vitamina D provine din radiatiile UV ale soarelui.

  • Vitamina E

Vitamina E, cunoscuta si sub numele de „vitamina tineretii”, este o alta vitamina liposolubila care ar trebui suplimentata toamna si iarna. Functia sa principala este activitatea antioxidanta.

  • Vitamina C

Vitamina C este foarte importanta in buna functionare a corpului uman. Ia parte la multe procese, inclusiv la sinteza colagenului. In plus, afecteaza si buna functionare a sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare din sezonul de toamna si iarna sunt destinate in primul rand persoanelor care urmeaza o dieta ce reduce sau elimina unii dintre nutrienti, femeilor insarcinate si varstnicilor.