Cei care nu sunt inca familiarizati cu mobilitatea electrica, ar trebui sa isi puna cateva intrebari esentiale inainte de a se decide sa isi cumpere o masina la moda, asa cum sunt spre exemplu, celebrele masini hibrid. Avantajele si dezavantajele trebuie puse atent in balanta pentru ca decizia finala sa fie cea corecta.

Care sunt intrebarile la care oamenii ar trebui sa raspunda inaintea de achizitionarea unei masini hibrid
  • Nevoile sunt cele care determina modelul cumparat

Daca Renault Zoé sau Toyota se afla printre cele mai vandute masini hibrid, asta nu inseamna ca sunt si cele mai potrivite pentru utilizare sau cele mai economice pentru toti cumparatorii. Fiecare ar trebuie sa compare ofertele producatorilor, sa incerce modelele diferite, sa se gandeasca care sunt nevoile lor reale de autonomie, dar si care este utilizarea de care au nevoie (calatorii scurte sau lungi; in oras, drumuri nationale sau autostrada).

  • Unele modele au si puncte slabe

In functie de nevoile fiecaruia, punctele slabe cunoscute ale fiecarui model pot fi eliminatorii sau pot fi neimportante in planul de utilizare. Asadar este necesar sa se cunoasca aceste puncte, sa se adune informatiile corecte, in special prin intermediul forumurile utilizatorilor. Spre exemplu, modelul Citroën C-ZiMiOn are o sensibilitatea puternica in partea laterala la vant iar Nissan Leaf 2 sufera de scaderea puterii de incarcare rapida in timpul calatoriilor lungi.

  • Autonomia anuntata nu este de fapt o autonomie reala

Ani de zile, autonomia anuntata legal de catre producatori s-a bazat pe ciclul NEDC. Pentru a obtine insa gama de actiuni la care ar putea spera soferii in conditii corecte de utilizare (temperatura, off-storm si diferente semnificative de altitudine etc.), ar trebui sa scada aproximativ 20% din cifrele comunicate oficial pentru fiecare model.

  • Durata de viata a bateriei de tractiune

Cand masinile electrice ale generatiei actuale au fost lansate pe piata la inceputul anilor 2010, s-a pus problema duratei de viata a bateriei. Cat vor putea sa dureze: 5, 8, 10 ani sau mai mult? Cati kilometri: 50.000, 100.000, 150.000 km si nu numai?

Unele tehnologii cu baterii sunt mai bune decat altele si permit utilizarea unui pachet de ioni de litiu mai durabili. Trecerea timpului si a utilizarii (inclusiv incalzirea celulelor) sunt cei doi factori care imbatranesc bateria. In general, bateria ar trebui sa reziste in medie 8-10 ani si peste 100.000 km.