Legislatia ITP pentru masini s-a schimbat pe 1 ianuarie 2018 si mentioneaza ca pentru masinile care sunt mai vechi de 12 ani se va face ITP-ul anual, iar pentru masinile noi, prima vizita la ITP se face la trei ani de la data primei inmatriculari in Romania si nu la doi ani, asa cum se intampla pana acum. Toate aceste modificari au afectat aproximativ 60 de procente din parcul auto romanesc si genereaza cheltuieli suplimentare ale soferilor. Specialistii de la AlfaITP.ro explica modul in care trebuie sa fie facut ITP-ul si la ce perioada.

ITP in Militari – informatii utile pentru prezentarea la inspectie

Masura in ceea ce priveste ITP anual pentru masinile mai vechi de 12 ani a fost gandita pentru a controla mult mai des masinile vechi deoarece o masina mai veche are si un risc de defectare mai mare si proprietarii nu sunt suficient de preocupati sau de pregatiti financiar pentru a intretine corect o masina veche.

O exceptie de la verificarea anuala in cazul masinilor mai vechi de 12 ani este reprezentata de categoria masinilor istorice, care sunt identificate corespunzator si care au peste 30 de ani din momentul fabricatiei.

Specialistii care lucreaza la Alfa ITP – statie ITP in Militari spun ca pentru a stimula cumpararea noilor masini, pentru ele inspectia se face la trei ani de la data in care au intrat in circulatie pe teritoriul Romaniei, comparativ cu 2 ani asa cum era pana in 2018. Practic, de masura aceasta beneficiaza toti clientii care cumpara automobile noi. Ulterior, aceste masini vor fi verificate la doi ani pana la varsta de 12 ani si anual ulterior.

 ITP in Militari | AlfaITP.ro

ITP in Militari

Ideea de a verifica ceva mai strict masinile uzate si vechi este de ceva vreme activa insa lipseau argumentele pentru a creste frecventa ITP si legislatia nu permitea lucrul acesta.

De asemenea, pentru masinile care au rulajul mai mare de 150000 km se vehicula ideea de a face inspectia anual, insa corelarea inspectie tehnica periodica cu numarul kilometrilor ducea la situatia in care foarte multe masini vechi ar fi avut kilometrajul dat inapoi in scopul de a pacali sistemul, deci s-a renuntat la aceasta idee.

S-a constatat faptul ca parcul auto absoarbe un numar tot mai mare de masini vechi din alte tari, din cauza ca a fost eliminat timbrul de mediu si de aceea inspectia ITP asigura starea tehnica buna a masinilor.