
Ciroza hepatica este una dintre cele mai grave afectiuni ale ficatului. Aceasta apare in mai multe forme, fiecare dintre acestea fiind determinata de cauzele aparitiei acestei boli. Ciroza hepatica postnecrotica apare in urma unor boli infectioase de care sufera ficatul, fiind caracterizata prin pierderea de celule hepatice si fibroza si fiind mai des intalnita la pacientii diagnosticati cu hepatita C care consuma alcool.
Ciroza hepatica alcoolica este una dintre cele mai grave afectiuni cauzate de alcool, fiind caracterizata de pierderea celulelor hepatice si de aparitia nodulilor degenerativi. Nu in ultimul rand, ciroza biliara este o boala autoimuna care cauzeaza obstructia conductelor ce sunt inlocuite cu tesut cicatricial.
Ciroza hepatica – Cauze si tratament
Ciroza hepatica are la baza mai multe cauze, cele mai comune fiind abuzul de alcool, hepatita virala de tip B sau C, depozitele de grasime la nivelul ficatului, fibroza chistica, intarirea conductelor biliare, unele medicamente, depozitele de cupru la nivelul ficatului. Ciroza hepatica nu este o boala cu transmitere, aparand in urma degradarii pe termen lung a ficatului.
Principalele simptome ale cirozei hepatice includ oboseala, iritatii ale pielii, invinetirea pielii, inapetenta, greata, varsaturile, acumularea de lichid in abdomen, umflarea picioarelor, scaderea in greutate, dar si inrosirea palmelor. Pentru a depista ciroza hepatica, pacientii trebuie sa faca o serie de analize de sange si examene imagistice pentru stabilirea unui diagnostic, pana la biopsia hepatica. Pe langa analizele de sange, medicul poate recomanda un CT sau un RMN.
Medicul va face un examen fizic pentru a depista semnele cirozei hepatice, apoi va examina analizele sangvine si va recomanda pacientului investigatii medicale suplimentare. Evolutia cirozei hepatice consta in deteriorarea tesuturilor hepatice in patru stadii.
Prima faza este caracterizata de inflamarea ficatului, in timp ce ultima faza este caracterizata de incapacitatea ficatului de a functiona. Complicatiile cirozei hepatice includ hipotensiunea portala, edemul si ascita, varicele, splenomegalia, encefalopatia hepatica, coma, pietre la vezica biliara, cancerul de ficat si chiar insuficienta renala.
Pentru a preveni aparitia cirozei hepatice, pacientii trebuie sa isi tina sub control afectiunile hepatice de care sufera, sa limiteze consumul de alcool, sa aiba o dieta sanatoasa si sa faca sport in mod regulat.