Primavara si vara, timpul petrecut in aer liber, la gratar sau la iarba verde, in parc sau in poieni se poate dovedi plin de pericole ascunse. O simpla intepatura de capusa poate provoca daune pe viata. Parazitii se pot dovedi purtatori ai bolii cu o mie de fete, o afectiune extrem de periculoasa si controversata care a starnit in ultimii ani o dezbatere foarte aprinsa in cercurile medicale.

Ce este si cum se manifesta boala Lyme

Boala Lyme poate fi tratata din timp cu ajutorul antibioticelor. Pe de alta parte, daca pacientii nu acorda suficient de multa importanta si lipseste un tratament adecvat, boala Lyme poate cauza complicatii grave, care pot varia de la problemele cardiace pana la diverse afectiuni neurologice. Denumita si borelioza, boala Lyme este o afectiune transmisibila, raspandita, cel mai adesea, prin muscatura de capusa. Capusele pot folosi animalele de companie drept gazde, dar si animalele salbatice, mai ales soarecii si caprioarele.

Nu toate capusele poarta aceasta bacterie, insa, in cazul celor infectate, se transmite la om in timpul hranirii. Boala Lyme se manifesta cel mai adesea prin markerul clinic reprezentat de o leziune cutanata, initial fiind o pata de culoare rosie care se extinde, formand o leziune rotunda, mare, cu decolorare centrala partiala.

Nu numai leziunea trebuie luata in considerare pentru diagnosticarea bolii Lyme, ci si astenia, febra, cefaleea, durerile articulare, durerile musculare. Daca nu este tratata la timp, infectia poate prezenta manifestari tardive precum meningita limfocitara, paralizia de nerv facial, cefaleea, paresteziile, astenia, palpitatiile, miocardita.

Pentru a preveni aceasta afectiune, oamenii trebuie sa puna mai mult pret pe felul in care se imbraca. Atunci cand petrec mai mult timp in natura, trebuie sa foloseasca un produs insectifug si sa isi acopere bratele si picioarele, purtand pantaloni lungi de culoare deschisa, sosete si bluze cu maneca. De asemenea, trebuie sa foloseasca produse insectifuge, iar in cazul in care observa o intepatura de capusa este recomandat sa se prezinte la cel mai apropiat spital pentru a extrage parazitul de pe piele. Tratarea bolii se face pe baza de antibiotice, pe o perioada de trei saptamani, pentru a eradica bacteria.