Pentru copiii cu nevoi speciale fiecare zi este o lupta – cu dizabilitatea, cu limitarile sau cu indiferenta. Familia are insa un rol decisiv in integrarea acestora – iar discriminarea va fi astfel, mult mai putin resimtita.

Acceptarea

Parintii trebuie sa accepte faptul ca, acest copil are nevoie de o educatie speciala adaptata nevoilor lui. Recunoasterea nevoilor va permite evolutia dezvoltarii personale a copilului.

De mentionat ca, acesta nu este un copil diferit, ci are o problema de biodiversitate, cu abilitati si calitati diferite de ceilalti. Trebuie sa fie sprijinit si ajutat, prin iubire si sprijin.

Actioneaza in mod natural

Un alt mod de a sprijini educatia copiilor cu nevoi speciale este ca un parinte sa actioneze intr-un mod natural. In aceste cazuri, naturaletea este unul dintre punctele forte ale modului de a face fata situatiei.

Dupa ce parintii s-au obisnuit cu realitatea – este momentul ca ei sa actioneze spontan si natural. Este necesar ca acestia sa le respecte etapele de dezvoltare, precum cele ale oricarui alt copil sau tanar de varsta lui, tratandu-l cu respect si grija.

Evitati supraprotejarea

Familia ar trebui sa-si ajute copilul sa fie cat mai independent – evitand astfel supraprotejarea. Desi copilul nu poate avea autonomia pe care si-ar dori-o, supraprotejarea lui nu va duce decat la incetinirea dezvoltarii lui. Astfel, libertatea copiilor va contribui la dezvoltarea capacitatilor lor. Trebuie sa li se acorde libertatea pe care orice copil o cere la varsta lui.

Contactati Scoala Speciala

Scoala speciala trebuie sa adopte masuri educative speciale pentru ca un copil sa poata accesa invatarea. Profesorii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda fiecaruia dintre elevi, cu materiale adaptate nevoilor lor. In plus, respectul si sprijinul celorlalti colegi de clasa vor parcurge un drum lung in a-i ajuta sa se adapteze si sa progreseze si vor influenta educatia copiilor cu nevoi speciale.

Solicitati sfatul unui specialist

In acest proces de adaptare si dezvoltare, parintii trebuie sa stie ca exista servicii complementare la scoala – cum ar fi participarea unui specialist. Serviciile acestui profesionist le vor facilita copiilor invatarea si ii va ajuta sa consolideze eficienta invatarii si a strategiilor interactive.