Pentru a curata ciupercile trebuie sa cunoasteti cateva reguli, cum ar fi sa nu le spalati cu apa si sa folositi unelte specifice pentru a indeparta reziduurile de pamant. Concret, pentru a curata ciupercile in mod corespunzator, tot ce trebuie sa facem este sa ne echipam cu o perie mica, un cutit mic si o carpa umezita si sa ne inarmam cu rabdare. Deoarece nu le putem inmuia in apa, singura modalitate de a le indeparta impuritatile si insectele este de a le freca, razui si peria cu meticulozitate si delicatete, avand in vedere consistenta lor fragila.

De asemenea, trebuie retinut faptul ca ciupercile pe care le cumparam din magazine trebuie curatate diferit de cele culese din padure. Acestea din urma sunt cultivate intr-un mediu deschis si, prin urmare, cu mult mai multa contaminare. Poate fi neplacut sa gasesti reziduuri de sol perceptibile la gust intr-un fel de mancare.

Nu uitati ca ciupercile trebuie pastrate intregi in frigider, intr-o punga de hartie, si curatate doar atunci cand sunt folosite.

Cum se curata ciupercile champignon si pleurotus

Cea mai vanduta varietate de ciuperci in supermarketuri este, fara indoiala, ciuperca champignon, o ciuperca de culoare alba care, datorita gustului sau neutru, se preteaza la prepararea multor retete.

Poate ati observat ca aceste ciuperci sunt de obicei vandute in tavi si vin cu capatul tulpinii murdare de pamant, care se gaseste adesea si in partea de sus a capacului. Primul lucru care va vine in minte este sa le inmuiati in apa, pentru a indeparta tot pamantul. Nimic nu poate fi mai gresit!

Ciupercile, de fapt, absorb foarte multa apa si acest lucru nu ar face decat sa le strice in timpul gatitului. Pentru a le curata, tot ce trebuie sa facem este sa luam un cutit mic, sa taiem capatul tulpinii acoperite de pamant si sa razuim impuritatile de pe tulpina. In timp ce folosim o carpa umezita, curatam suprafata capacului ciupercii. Acum tot ce trebuie sa facem este sa taiem ciupercile in doua si apoi in fasii nu prea subtiri.

Chiar mai simpla este curatarea ciupercilor pleurotus, care, spre deosebire de champignon, nu au reziduuri de pamant la capatul tulpinii, datorita metodei diferite de cultivare a acestei specii.

Ciupercile Pleurotus sunt atasate una de alta si pentru a le curata, este suficient sa taiati capatul ciupercilor astfel incat sa se desprinda una de cealalta; apoi, stergeti pur si simplu suprafata capacului cu o carpa umeda si ciupercile sunt gata sa fie taiate si gatite.