Bateriile auto se inscriu pe lista consumabilelor pe care soferii trebuie sa le schimbe atunci cand este necesar si, avand in vedere gama larga de variante disponibila pe piata, alegerea celui mai bun model poate fi dificila. In randurile ce urmeaza, conducatorii auto pot gasi sfaturi importante, care sa ii ajute sa achizitioneze o buna baterie auto, rezistenta si la un pret convenabil.

Sfaturi importante pentru a achizitiona o buna baterie auto

Compatibilitate

Pentru inceput, important este ca soferii sa se asigure ca bateriile la care se uita sunt compatibile cu autoturismele lor. Detalii esentiale pot gasi in acest sens in cartea tehnica a masinii. Aici pot citi despre dimensiunea la care sa fie atenti, dar si despre amperaj.

Dimensiune

Mergand mai departe, conducatorii auto trebuie sa se asigure ca achizitioneaza o baterie potrivita din punct de vedere al lungimii, a latimii, dar si a inaltimii. Soferii nu trebuie sa cumpere niciodata o baterie mai inalta, intrucat aceasta nu va incapea in slotul specific. La fel se poate spune si despre celelalte dimensiuni.

Tipologii

In prezent, pe piata exista baterii auto cu acid, dar si baterii alkaline. Primele sunt cele mai comune variante, in comparatie cu bateriile alkaline, care se gasesc destul de greu. Cat despre bateriile cu acid, soferii trebuie sa stie ca acestea pot fi cu electroliti lichizi (cu menenanta periodica) sau cu electroliti gelificati (fara mentenanta periodica). Ideale sunt modelele fara mentenanta, intrucat in caz contrar, conducatorii auto trebuie sa se preocupe constant de completarea cu acid in interiorul bateriei.

Capacitatea

Capacitatea reprezinta masura in care bateriile pot stoca energia, in functie de alternatorul fiecare masini. Aceasta valoare este inscrisa pe acumulatorii vechi, dar si in manualul vehiculelor si se masoara in ampere pe ora (Ah). Recomandat este ca soferii sa nu aleaga niciodata baterii cu o capacitate mai mica decat cea anterioara, intrucat astfel masinile nu vor primi suficient curent electric.

Curentul de pornire la rece

Curentul de pornire variaza de la o masina la alta, fiind conditionat de 2 elemente foarte importante: capacitatea cilindrica a motorului, respectiv tipul de combustibil. Conducatorii auto care au autoturisme diesel vor avea intotdeauna nevoie de mai mult curent pentru pornire decat cei care au masini pe benzina!