Guta este acumularea de acid uric in tesuturile corpului, care nu este excretat de rinichi. In stare normala, rinichii fac fata cu usurinta acestei sarcini, odata cu dezvoltarea bolii, are loc o cristalizare a acidului, apare fenomenul de tofi gutosi; acestia reprezinta depuneri tisulare de urat de sodiu monohidrat. Guta duce la artrita si leziuni renale. Boala este mai frecventa la barbati, dar recent s-a raspandit si la femei.
De ce apare?
Cauza principala a gutei este un defect mostenit genetic in procesele metabolice ale acidului uric sau ale altor componente ale corpului. Dar, pe langa aceasta, exista si motive dobandite:
- consumul alimentelor cu un numar mare de componente care formeaza acid – purine;
- boli de rinichi, care duc la incapacitatea acestora de a excreta acid (polichistica, insuficienta renala);
- aportul necontrolat de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- obezitatea si supraponderalitatea;
- alcoolism, utilizarea constanta a vinului in cantitati mari;
- inactivitate.
Atacurile de guta pot fi declansate de alcool, citrice, infectii, stres fizic sau mental, traume si hipotermie, vanatai, fluctuatii de presiune si medicamente.
In timpul atacurilor, se poate face un test de sange: inflamatia este detectata prin un VSH marit, celule albe crescute si o crestere a proteinelor. Atacurile apar in perioade diferite: poate fi o data la 6 luni pana la cativa ani.
Guta: tratament
Cand guta este diagnosticata, este important sa se schimbe dieta. Se vor exclude alimentele bogate in purine: carne (in special pui si vita), peste (in special somon, sprot, sardine), stridii, organe (ficat, rinichi), carnati, ciuperci, leguminoase, oua, ciocolata, alcool.
Se pot pastra in dieta: lapte, produse cu acid lactic, varza alba, cartofi, castraveti, rosii, ceapa, morcovi, nuci, miere, unt, fructe, produse din faina, untura. Carnea si pestele, necesare pentru functionarea normala a organismului, pot fi consumate fierte, nu mai mult de 2 ori pe saptamana.
In caz de exacerbare, medicii recomanda administrarea de medicamente: colchicina, glucocorticoizi. Toate medicamentele vor fi luate la recomandarea medicului curant si sub supravegherea acestuia.