
Pisicile au adesea probleme urinare de-a lungul vietii, ceea ce necesita ingrijire constanta. Multe dintre aceste probleme sunt cauzate de stres si diversi factori de mediu si duc la relatii tensionate intre pisici si stapanii lor.
Din fericire, ingrijirea adecvata a pisicii poate juca un rol important in abordarea si tratarea acestor probleme. Un plan de ingrijire aprofundat, care include crearea unui mediu familial linistitor, hrana pentru sanatatea urinara pentru pisici, poate ajuta pisicile sa revina la un stil de viata normal si sa se simta din nou parte a familiei.
Deoarece urinarea in afara toaletei pisicii este adesea considerata o problema de comportament gresit, mai degraba decat o afectiune medicala, aceasta si alte probleme urinare sunt cel mai gresit interpretate.
Din pacate, acest lucru poate incorda uneori relatia dintre chiar si cei mai afectuosi proprietari si pisica lor iubitoare. De aceea trebuie ca proprietarii sa recunoasca semnele bolii, astfel vor lua decizii mai informate cu privire la sanatatea tractului urinar al pisicii.
Probleme urinare comune la pisici
Desi multi dau vina pe infectiile tractului urinar ca fiind cauza principala cand o pisica are probleme urinare, exista si alte afectiuni mai probabile care afecteaza pisicile. Pietrele, obstructia si cistita idiopatica felina reprezinta 85% din problemele tractului urinar inferior la pisici.
In functie de diagnostic, tratamentul este individual, dar hrana destinata sistemului urinar este o parte importanta a ingrijirii pisicii pe tot parcursul vietii. De asemenea, ajuta la prevenirea viitoarelor probleme urinare.
- Cistita idiopatica la feline (CIF)
Cea mai frecventa problema urinara la pisici este cistita idiopatica felina, un diagnostic care se pune de obicei dupa ce au fost eliminate alte posibile afectiuni. Desi cauza CIF este necunoscuta, stresul este considerat un factor important in aceasta boala.
- Urolitiaza – formarea de pietre (calculi sau uroliti) in tractul urinar
La pisicile predispuse la formarea pietrelor, medicii veterinari pot recomanda un aport mai mare de apa si alimente terapeutice pentru a dizolva pietrele existente si pentru a reduce probabilitatea formarii pietrelor in viitor.
- Obstructia uretrei
Daca pisica scoate zgomote de urlet atunci cand urineaza sau viziteaza frecvent toaleta, dar elimina cantitati mici de urina, cauza poate fi blocarea uretrei. Trebuie contactat imediat medicul veterinar, deoarece aceasta afectiune este considerata o urgenta si poate fi fatala daca nu este tratata prompt.