Infectiile urinare sunt destul de frecvente la femei, in timpul sarcinii.  Anatomia acestora face usoara accesarea bacteriilor din vagin sau din zonele rectale, in tractul urinar. Pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, fluxul de urina este mai redus – din cauza greutatii uterului care preseaza vezica.

Adesea golirea acesteia se face incomplet, iar stagnarea urinei permite o inmultire a bacteriilor. Oricine poate avea o infectie urinara, indiferent daca este sau nu insarcinata – insa, la gravide, riscul este mai mare, mai ales intre saptamanile 6 si 24 de sarcina.

Care sunt simptomele?

Semnele si simptomele unei infectii includ:

– arsura sau urinare dureroasa;

– urina tulbure sau cu sange;

– dureri pelviene sau inferioare de spate;

– urinare frecventa;

– febra;

– greata sau varsaturi.

Intre 2 si 10 % dintre femeile insarcinate prezinta o infectie urinara. Mai ingrijorator este faptul ca, aceasta tinde sa revina frecvent in timpul sarcinii.

Femeile care au avut infectie urinara inainte sunt mai predispuse sa faca si in timpul sarcinii. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care au avut mai multi copii.

O infectie urinara este periculoasa in timpul sarcinii?

Orice infectie in timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasa pentru mama si copilul ei. Asta pentru ca infectiile cresc riscul de sarcina prematura.

Metode de prevenire a infectiilor urinare in timpul sarcinii

– golirea vezicii urinare frecvent, in special inainte si dupa sex;

– purtarea lenjeriei doar din bumbac;

– evitarea dusurilor vaginale, parfumurilor sau spray-urilor;

– consum de multa apa pentru a ramane hidratata;

– evitarea oricaror sapunuri.

De mentionat faptul ca, infectiile urinare netratate la timp sau tratate necorespunzator pot afecta evolutia sarcinii, de aceea este foarte importanta contactarea medicului de indata. Majoritatea infectiilor din timpul sarcinii sunt tratate cu antibiotice.

Medicul va prescrie un antibiotic care este sigur pentru sarcina, dar care este eficient in anihilarea bacteriilor din organism.Daca insa, infectia a progresat spre o infectie renala, poate fi necesara luarea unui antibiotic mai puternic sau chiar administrarea acestuia, intravenos.