Tratamentul pentru embolie pulmonara incepe de obicei in spital. Cu toate acestea, in anumite situatii, tratamentul poate fi efectuat si in regim ambulatoriu.

Cand embolia pulmonara este minora, tratamentul consta in administrarea de anticoagulante pe termen lung, pentru o durata minima de 3 pana la 6 luni. Medicul stabileste durata tratamentului necesar pentru fiecare persoana. Anticoagulantele urmaresc subtierea sangelui si, mai ales, evitarea reaparitiei emboliei pulmonare, care ar putea fi mai mare, cu consecinte fatale.

Exista diferite clase de anticoagulante:

– antagonisti ai vitaminei K;

– injectii subcutanate de heparina;

– noi clase de anticoagulante orale, a caror indicatie este limitata insa, la anumiti pacienti.

Cand embolia pulmonara este masiva (cu repercusiuni asupra inimii), cheagul trebuie distrus rapid prin administrarea unui medicament fibrinolitic, pentru a reduce riscul vital. In timpul prezentei simultane a unei tromboze venoase, purtarea ciorapilor de compresie face posibila reducerea durerii si evitarea aparitiei sindromului post-trombotic (sau insuficienta venoasa profunda).

In cele din urma, in cazul emboliei pulmonare recurente, chirurgul poate interpune un “filtru” pe vena cava inferioara (vena mare care aduce tot sangele venos de la picioare, pelvis si abdomen la inima si plamani) pentru a impiedica aparitia cheagurilor noi.

Evolutie si posibile complicatii

Diagnosticul rapid si tratamentul reduc mortalitatea cauzata de aceasta boala, care este in jur de 10 pana la 15%. Riscul depinde de volumul plamanilor afectati, de alte boli prezente la persoane (comorbiditati), precum si de varsta acestora.

Complicatiile pe termen scurt includ: infarctul pulmonar (o parte a plamanului moare din cauza lipsei circulatiei sangelui) si revarsarea pleurala (prezenta de lichid intre cele doua pliuri ale plamanului (pleura si peretele toracic). Sub efectul tratamentului anticoagulant, imbunatatirea poate fi rapida, in 24-48 de ore si fara complicatii majore.

Recidivele

Riscul de reaparitie este destul de frecvent, cu atat mai mult daca nu se poate identifica factorul declansator de prima data. Aceste recurente pot fi prevenite prin continuarea tratamentului anticoagulant timp de cateva luni dupa episodul initial.

In cazul episoadelor repetate de embolie pulmonara mica, care poate trece neobservata pe termen lung, tensiunea arteriala in plamani poate creste si poate provoca o boala grava si dificil de tratat: hipertensiune arteriala pulmonara.