Soare, nisip si Sigiriya: sfaturi pentru calatoriile cu familia in Sri Lanka

Dupa o tumultuoasa perioada de instabilitate politica si de razboi civil, in Sri Lanka revine calmul si linistea, iar vizitatorii incep sa ia cu asalt aceasta zona. Insula din Oceanul Indian are o reputatie bine meritata printre aventurierii cu rucsacul in spinare, dar si pentru o vacanta de familie.

In cadrul calatoriilor in jurul insulei, turistii au posibilitatea de a vedea palate vechi, de a se scufunda spre recife de corali, de a vedea elefanti si de a se plimba desculti pe plaje tropicale. Putine locuri ofera atat de mult intr-o zona atat de usor de vizitat.

In Negombo, la nord de capitala Colombo, copiii pot avea parte de prima lor plimbare cu ricsa, de primul lor gust de curry autentic, dar si de prima lor intalnire cu Oceanul Indian. Este minunat ca turistii pot sa experimenteze calatoriile in tarile in curs de dezvoltare, asa ca o astfel de vacanta nu trebuie ratata.

Negombo a oferit si o lectie asupra istoriei Sri Lankai. Puterile europene au influentat Sri Lanka timp de 500 de ani, iar in vremurile coloniale englezii au umplut insula cu cai ferate, portughezii au ridicat biserici, iar olandezii au construit, bineinteles, canalul Hamilton – inca folosit, care leaga Puttalam de Colombo. Turistii nu ar trebui sa rateze o plimbare cu barca de-a lungul acestei cai istorice, una dintre multele care dau acestui oras numele de „Mica Roma”.

Calatorind mai departe in interior, urmatoarea oprire poate fi complexul templelor de pesteri budiste de la Dambulla, care au fost umplute cu statui ale lui Buddha de-a lungul multor secole. Pe parcursul timpului, regii locali au incercat sa-si depaseasca predecesorii cu statui tot mai mari si mai elaborate, asa ca turistii se vor putea bucura de o imagine greu de reprodus in cuvinte. Fara doar si poate, cea mai impresionanta statuie este cea a unui Buddha gigantic si inclinat, aflata in Dambulla, si la care doar degetele picioarelor sunt mai mari decat capul unui baiat de 12 ani.

Fauna salbatica este, de asemenea, impresionant de descoperit. Intr-un jeep de safari deschis, Parcul National Kaudulla merita explorat. Cu siguranta, incantarea celor mici va fi sa vada elefantii care umbla nestingheriti prin zona.