Stresul este un fapt al vietii. Sarcina in sine are capacitatea de a provoca o cantitate echitabila de stres chiar si atunci cand totul este corect. In timp ce stresul obisnuit nu este o problema, stresul semnificativ pe termen lung poate crea probleme in timpul sarcinii.

Impactul negativ al stresului

Stresul poate face mult mai mult decat pur si simplu sa induca sentimentul de anxietate. De-a lungul timpului, stresul netratat poate:

  • Reduce capacitatea de a dormi linistit;

  • Reduce capacitatea de a manca alimente suficiente in timpul sarcinii;

  • Duce la hipertensiune arteriala, care este deosebit de periculoasa in timpul sarcinii;

  • Duce la dureri de cap si alte probleme fizice care pot face sarcina mai dificila.

Cercetatorii si-au dat seama recent ca cortizolul hormonului de stres se gaseste in cantitati masurabile inca din saptamana a saptesprezecea de gestatie. De asemenea, au masurat cantitatile de cortizol din sangele mamei. Atunci cand nivelurile de cortizol au fost mai mari la mama, acestea au fost, de asemenea, mai mari in nivelurile de lichid amniotic.

In timp ce, in general, cortizolul ajuta un organism sa trateze situatia stresanta in mod corespunzator, expunerea pe termen lung a unui fat este necunoscuta. Se stie ca expunerea pe termen lung la adulti duce la boli, depresie si epuizare, pentru a numi doar cateva. La randul sau, acest lucru duce la o sanatate precara, incluzand tensiune arteriala crescuta, boli cardiace si ulcere.

Studiile anterioare au aratat ca functionarea cognitiva a copilului a fost afectata, chiar si mai tarziu in viata. S-a aratat ca bebelusii cu niveluri mai mari de expunere la cortizol in uter au avut un IQ mai mic la 18 luni. Altii au indicat ca acest stres poate duce, de asemenea, la un risc crescut de a dezvolta tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) .

Cat de mult stres este prea mult?

Toti traiesc in fiecare zi stresul. Dar stresurile de nivel scazut, tranzitorii, sunt putin probabil sa creeze probleme. Ce tipuri de stres pot face o diferenta negativa?

Evenimente catastrofice, cum ar fi o boala majora sau moartea in familie

Probleme majore continue in relatiile cu membrii familiei sau cu prietenii apropiati

Probleme serioase, in desfasurare

Afectiuni psihice cum ar fi depresia sau dezordinea bipolara