Timp de multi ani, utilizatorii de desktop puteau sa foloseasca doar un cablu de internet – din fericire, in ultimii ani, a aparut o solutie mult mai flexibila si anume, adaptoarele wireless.

Acestea sunt sub forma unei mici unitati flash si se conecteaza direct la portul USB al computerului si prin intermediul lor acesta din urma se poate conecta wireless la Internet precum un laptop. Dar nu orice adaptor wireless ofera aceeasi functionalitate.

Cum alegi un adaptor wireless?

Preferintele si cerintele pentru adaptorul wireless variaza de la utilizator la utilizator. De aceea trebuie cunoscute cele mai importante caracteristici ale acestuia.

  • Viteza conexiunii la internet

Primul si cel mai important lucru atunci cand se alege un adaptor wireless este viteza conexiunii la internet pe care o ofera. Exista doua lucruri principale de luat in considerare:

  • Adaptorul accepta viteza de internet care este utilizata;
  • Adaptorul poate suporta viteze mai mari daca se decide utilizarea internetului de mare viteza in viitor.

In primul caz, aproape orice adaptor wireless ar functiona, pur si simplu pentru ca majoritatea oamenilor folosesc internetul acasa la viteze de pana la 100 de megabiti. Insa daca folosesc internet optic, care poate atinge viteze de pana la 1000 de megabiti sau planuiesc o viteza a internetului mai mare in viitor, atunci cu siguranta este nevoie de un adaptor wireless care sa suporte astfel de viteze.

  • Conexiune la computer

Urmatorul lucru de luat in considerare este modul in care adaptorul wireless se va conecta la computer. In functie de metoda de conectare, adaptoarele sunt interne si externe. Cele externe se conecteaza direct la portul USB al computerului, iar cele interne se conecteaza in partea de jos, de obicei la un slot PCI liber.

In consecinta, daca este vorba de un laptop cu o conexiune wireless intrerupta si este nevoie de un adaptor, atunci in mod logic ar trebui ales unul extern.

Adaptoarele wireless externe pot fi USB 2.0 sau 3.0 iar diferenta dintre cele doua este ca cel mai nou este mai rapid din punct de vedere al vitezei. Interfata USB 2.0 accepta viteze de pana la 480 megabiti, in timp ce USB 3.0 accepta pana la 5 gigabiti.

Proprietarii de desktop pot alege atat un adaptor wireless extern, cat si unul intern. Avantajul celor interne este ca ofera o conexiune wireless mai stabila la internet.