Malocluzia este pozitionarea anormala a dintilor sau a maxilarelor si este reprezentata de o variatie a cresterii si dezvoltarii individuale, ce poate afecta muscatura (ocluzia) unei persoane, capacitatea de a curata corect dintii, sanatatea gingivala, cresterea maxilarului, dezvoltarea vorbirii si aspectul.

Forma si dimensiunea fetei, a maxilarelor si a dintilor sunt in principal mostenite, dar factorii de mediu pot avea, de asemenea, un impact, in dezvoltarea unei astfel de anomalii.

Care sunt variantele de malocluzie ce necesita purtarea aparatului dentar

Exista trei clase fundamentale, ce reprezinta diferite tipuri de malocluzii:

Clasa I: Considerata relatia ideala intre dintii de sus si cei de jos. In cazul muscaturii de Clasa I pot fi prezente aglomerari sau distante.

Clasa II: Cunoscuta in mod obisnuit sub numele de “muscatura excesiva”. Primul molar inferior al pacientului este pozitionat mai posterior in raport cu primul molar superior. Mandibula nu este neaparat proeminenta, maxilarul poate fi retrudat. Muscatura de clasa a II-a are doua subclase care descriu, de asemenea, pozitia dintilor frontali superiori, dar in ambele cazuri, relatia molarilor este aceeasi.

Clasa III: Primul molar inferior al pacientului este pozitionat mai anterior in raport cu primul molar superior. Mandibula nu este neaparat protrudata, maxilarul poate fi retrudat. Maxilarul inferior, sau mandibula, iese in fata si este cel mai bine descrisa ca fiind o “sub muscatura”, in engleza-underbite.

Aparatul dentar este utilizat pentru a muta dintii in pozitia ideala si pentru a alinia modul in care acestia musca impreuna, cunoscut sub numele de ocluzie.

Totodata, n timp ce unii pacienti pot avea muscatura ideala, acestia pot suferi de diferite grade de inghesuiala sau de distantare, un alt factor asociat cu o muscatura nealiniata.

Inghesuiala este o afectiune care face ca dintii sa se suprapuna, sa se roteasca si, in unele cazuri, sa creasca intr-o pozitie incorecta in gura sau, in cazuri mai extreme, face ca dintele sa ramana prins in os.

Oricare din situatiile prezentate, ce sunt in mod direct probleme ale ocluziei, necesita purtarea aparatului dentar, care este esential, in corectarea acestor tipuri de anomalii. Aceste afectiuni, nu doar ca incomodeaza, ci dezvolta probleme suplimentare, precum dificultati in vorbire sau simpla masticatie a alimentelor.