Ce este bakuchiol – acel ingredient la moda despre care vorbeste toata lumea? De unde vine, cum functioneaza si cat de important este pentru ingrijirea pielii?

Acest ingredient la moda este un element laudat in retetele produselor moderne de ingrijire a pielii, asa ca este acum pe buzele tuturor iubitorilor de ingrijire naturala a frumusetii. Este un ingredient activ obtinut din frunzele si semintele plantei Psoralea corylifolia – cunoscuta si sub numele de bakuchi.

Psoralea corylifolia a fost folosita de mult timp in medicina traditionala in China si India. Planta contine numeroase substante fitochimice, inclusiv flavonoide, cumarine si meroterpene. Bakuchiol este, de asemenea, un antioxidant puternic care protejeaza pielea de poluare si radicalii liberi.

Beneficiile utilizarii bakuchiolului in ingrijirea pielii

Datorita compozitiei sale chimice, bakuchiolul este considerat o alternativa cu adevarat blanda si naturala la retinol. Desi functioneaza intr-un mod similar, nu provoaca reactiile asociate cu utilizarea retinolului.

Ca o versiune sintetica, dar extrem de eficienta a vitaminei A, retinoizii au multe beneficii in ingrijirea pielii anti-imbatranire, dar ar trebui sa fie utilizati cu prudenta. Din pacate, nu sunt potriviti pentru tipurile de piele sensibila, deoarece adesea provoaca iritatii si sunt fotosensibili, ceea ce poate duce la o reactie fototoxica asupra pielii.

Bakuchiol, spre deosebire de retinol, este un activ natural de ingrijire a pielii, folosit relativ recent, dar ofera aceleasi avantaje, fara dezavantajele cunoscute ale retinolului.

Bakuchiol este recomandat pentru:
  • riduri si linii fine;
  • elasticitate redusa si suprafata neuniforma a pielii;
  • ten nesanatos, tern, palid;
  • acnee;
  • hiperpigmentare.

Mai presus de toate, toleranta buna – si in cazul pielii sensibile – face din bakuchiol un ingredient atat de interesant pentru ingrijirea pielii. In plus, nu este fotosensibilizant. Cu toate acestea – este recomandata protectia solara adecvata.

S-a demonstrat ca radiatiile UVA accelereaza imbatranirea pielii si pot deteriora structura tesuturilor – din acest motiv, protectia solara ar trebui sa fie intotdeauna o parte integranta a rutinei zilnice de dimineata, indiferent de ingredientele de ingrijire a pielii folosite!