Fiecare sarcina poate avea complicatii, astfel pot exista boli frecvente care apar pe tot parcursul dezvoltarii sale. Insa, verificarile medicale si detectarea in timp util ajuta la tratarea sau ameliorarea acestor complicatii. Schimbarile pe care le are corpul unei femei in timpul sarcinii o fac vulnerabila la aparitia unor boli obisnuite, care de obicei dispar dupa nasterea copilului.
Unele femei pot suferi de aceste boli obisnuite in timpul sarcinii, altele nu. Unele dintre aceste afectiuni sunt benigne, in timp ce altele sunt mai complexe, deoarece pot afecta dezvoltarea normala a copilului.
Care sunt bolile frecvente in timpul sarcinii?
Un control prenatal adecvat este acela care garanteaza ca niciuna dintre aceste situatii nu pune in pericol sanatatea femeii insarcinate si nici viata bebelusului nenascut. Este foarte important ca gravidele sa fie constiente de aparitia primelor simptome.
- Anemie
Cea mai frecventa anemie in timpul sarcinii este cauzata de un deficit de fier in sange. In timpul sarcinii, cantitatea de sange circulant creste pe masura ce mama transporta sange oxigenat la copil. Fierul se leaga de celulele rosii din sange pentru a transporta oxigenul. Aportul scazut de fier determina femeile sa se simta obosite, sa aiba un ten palid si sa prezinte tahicardie. In cazurile severe, o astfel de scadere a fierului afecteaza cresterea copilului.
- Gingivita
Fluxul crescut de sange in primul trimestru de sarcina si nivelurile de progesteron pot provoca gingivita la femeile gravide. Hormonii modifica si pH-ul salivei, complicand si mai mult aceasta afectiune. Se recomanda o vizita la dentist in timpul primului si al treilea trimestru pentru curatare.
- Infectii ale tractului urinar
Modificarile hormonale si structura pelviana pe care o are fiecare gravida influenteaza faptul ca apararea este insuficienta pentru a contine bacteriile care colonizeaza uretra. Acest lucru genereaza infectii in tractul urinar, o alta boala obisnuita in timpul sarcinii. Printre cele mai frecvente simptome se intalnesc:
- Urinare frecventa;
- Urina cu miros urat si culoare tulbure;
- Senzatia ca vezica urinara nu se goleste complet;
- Durere in abdomenul inferior si in spate;
- Prezenta sangelui;
- Febra.