Micronutrientii sunt unul dintre grupurile majore de nutrienti de care are nevoie organismul uman. Acestea includ vitamine si minerale. Vitaminele sunt necesare pentru producerea de energie, functia imunitara, coagularea sangelui si alte functii. Intre timp, mineralele joaca un rol important in crestere, sanatatea oaselor, echilibrul fluidelor si alte cateva procese.

Ce sunt micronutrientii?

Termenul de micronutrienti este utilizat pentru a descrie vitaminele si mineralele in general. Macronutrientii, pe de alta parte, includ proteine, grasimi si carbohidrati. Corpul are nevoie de cantitati mai mici de micronutrienti in raport cu macronutrientii. De aceea sunt etichetate „micro”.

Oamenii trebuie sa obtina micronutrienti din alimente, deoarece organismul nu poate produce vitamine si minerale – in mare parte. De aceea, sunt denumiti si nutrienti esentiali. Vitaminele sunt compusi organici produsi de plante si animale care pot fi descompuse prin caldura, acid sau aer. Pe de alta parte, mineralele sunt anorganice, exista in sol sau apa si nu pot fi defalcate.

Continutul de micronutrienti al fiecarui aliment este diferit, asa ca este mai bine sa se consume o varietate de alimente pentru a obtine suficiente vitamine si minerale. Un aport adecvat al tuturor micronutrientilor este necesar pentru o sanatate optima, deoarece fiecare vitamina si mineral are un rol specific in organism.

Vitaminele si mineralele sunt vitale pentru crestere, functia imunitara, dezvoltarea creierului si multe alte functii importante.  In functie de rolul lor, anumiti micronutrienti contribuie in prevenirea si combaterea bolilor.

Tipuri de micronutrienti

Vitaminele si mineralele pot fi impartite in patru categorii: vitamine solubile in apa, vitamine solubile in grasimi, macrominerale si minerale. Indiferent de tip, vitaminele si mineralele sunt absorbite in moduri similare in corp si interactioneaza in multe procese.

  • Beneficiile pentru sanatate ale micronutrientilor

Toti micronutrientii sunt extrem de importanti pentru buna functionare a corpului. Consumul unei cantitati adecvate din diferite vitamine si minerale este esential pentru o sanatate optima si poate chiar ajuta la combaterea bolilor.

Acest lucru se datoreaza faptului ca micronutrientii fac parte din aproape fiecare proces din corpul uman. Mai mult, anumite vitamine si minerale pot actiona ca antioxidanti.

Antioxidantii pot proteja impotriva daunelor celulare care au fost asociate cu anumite boli, inclusiv cancerul, Alzheimerul si bolile de inima.