Banii reprezinta un concept de care copiii se vor lovi toata viata lor. Acest concept trebuie privit in mod pozitiv inca de la cele mai fragede varste si nu ar trebui sa se puna accent pe faptul ca banii sunt “ochiul dracului”, ca banii reprezinta lacomia.
Ca banii schimba omul, ci pur si simplu banii sunt necesari pentru un trai decent. Copiii trebuie sa invete valoarea banilor inca de la cele mai fragede varste, insa parintii nu stiu care sunt acele fragede varste si cand ar trebui sa inceapa sa le ofere banuti copiilor.
Ce metode au rezultate bune pentru a invata copiii valoarea banilor
Odata ce copiii sunt suficient de mari sa mearga la scoala, parintele poate aloca o suma de bani care sa reprezinte banii de buzunar. O data ce copilul ajunge la varsta scolara, o suma de bani de care sa dispuna dupa pofta inimii il ajuta sa isi contureze independenta si chiar il responsabilizeaza.
Astfel, se poate stabili o suma limita din care copilul sa se auto gospodareasca foarte bine la interval de o saptamana, si nu de o luna sau de cateva zile. Din banii de buzunar copilul isi poate cumpara dulciuri, jucarii, diverse maruntisuri sau ii poate economisi la indemnul parintilor pentru a cumpara ceva mult mai grandios.
Pe de alta parte, cel mic poate sa primeasca mici sume de bani sau chiar restul de la cumparaturi daca aceasta nu are o valoare foarte mare sau un plus de alocatie cand are un comportament bun sau intr-o situatie deosebita, oricand are merite deosebite la scoala. Desigur ca un Foarte Bine sau un 10 nu va fi recompensat de fiecare data cu 100 ron, dar o medalie obtinuta la un concurs cu siguranta va merita o suma de bani.
Reversul acestei masuri este si acela ca un comportament neadecvat va aduce dupa sine mai putini banuti sau chiar deloc. Este importanta cuantificarea salariului copilului in termeni pe care acesta sa il poata intelege/ Copilul trebuie sa stie cati bani castiga mama sau tata, cati bani se duc pe combustibil, rate la banca, intretinere, pe diferite facturi si cati bani raman in casa, iar din acestia cati se duc pe mancare si hainute si cati raman disponibili pentru mofturile copilului, doar asa acesta va intelege adevarata valoare a banilor.
Ce masuri nu dau roade in ajuta copilul sa inteleaga valoarea banilor
Parintii nu trebuie sa asocieze banii cu rezultatele scolare. Copilul nu trebuie sa primeasca bani in plus pentru o nota buna si nici bani minus pentru ca s-a intamplat sa ia odata un bine si nu foarte bine. De asemenea, parintii nu trebuie sa confunde dorinta cu necesitatea.
Spre exemplu, daca va avea nevoie de un penar nou pentru ca cel vechi s-a descusut, copilul va primi un penar nou, dar daca nu ii mai place modelul pe care si l-a dorit la inceputul anului, il va cumpara din banutii stransi de el.
Nu in ultimul rand, parintii nu trebuie sa duca masurile la extrem si sa le cumpere din cand in cand ceea ce isi doresc copiii lor, doar pentru ca isi doresc acel lucru si nu pentru ca este ziua lor nu. Este facil ca parintii sa le insufle copiilor valoarea corecta a banilor si a lucrurilor fara a aluneca in extrema cealalta a cultului banilor, mai ales in societatea consumerista in care banul determina de multe ori falsele valori.