Nasterea prin cezariana reprezinta o alternativa la nasterea naturala. Aceasta consta intr-o incizie facuta in abdomen si uter care permite nasterea bebelusului.
Cezariana planificata sau neplanificata?
In timp ce unele mame planifica o operatie cezariana, pentru altele este recomandata in caz de complicatii. Nasterea prin cezariana a castigat notorietate in prezent, deoarece este versiunea preferata a unui numar mare de femei.
Cand este nevoie de o operatie cezariana planificata?
Specialistul poate recomanda o operatie cezariana daca bebelusul este intr-o pozitie incomoda nasterii naturale sau daca exista placenta previa – in aceasta situatie, placenta acopera colul uterin si blocheaza iesirea bebelusului.
Cezariana este, de asemenea, recomandata daca s-a nascut un copil anterior in acest fel, dar nu este in niciun caz o regula obligatorie si depinde in mare masura de motivele pentru care s-a luat aceasta decizie in trecut.
Cand este nevoie de o cezariana neplanificata ?
De obicei, este necesara o operatie cezariana neplanificata in caz de urgenta. Necesitatea unei operatii cezariene neplanificate poate aparea daca mama sau copilul prezinta complicatii in timpul sarcinii sau al nasterii. In functie de situatie este posibil sa se faca o operatie cezariana in 30 de minute.
Ce se intampla in timpul unei cezariene?
Cu o operatie cezariana planificata, internarea obisnuita in spital este in ziua operatiei, cand mama va incepe sa se pregateasca pentru nastere. In cele mai multe cazuri, mama va fi treaza pe tot parcursul interventiei si partenerul poate fi alaturi de ea.
Anestezistul va pune un anestezic epidural sau spinal, iar chirurgul va incepe operatia. Majoritatea mamelor descriu senzatia de nastere ca o usoara tragere. Intreaga procedura dureaza de obicei aproximativ 40 pana la 50 de minute de la inceput pana la sfarsit – dar doar aproximativ 5 pana la 10 pentru ca bebelusul sa iasa. Incizia va fi apoi suturata si mama va fi dusa in salon pentru a fi alaturi de nou-nascutul ei.