Poet, nonconformist, vizionar, acestea sunt doar cateva dintre cuvintele care il definesc pe Alexander McQueen, designerul britanic care a inspirat un nou stil in industria modei in anii 1990 si 2000. Unele dintre cele mai notabile prezentari de moda ale sale au ramas adanc intiparinte in mintile pasionatilor de moda.

Care sunt cele mai notabile prezentari de moda ale designerului?

Imediat dupa ce a fost numit director artistic la Givenchy, presa franceza l-a poreclit hooliganul modei datorita stilului sau avangardist care nu se incadra neaparat in tiparul vremii. Cu toate acestea, a reusit sa isi faca un renume greu de egalat in industria modei fiind un adevarat trendsetter.

Geniul designerului consta in modul sau de a valorifica puterea evocatoare a imbracamintei pentru a o transforma intr-un mediu de exprimare. El apeleaza la lucrurile pe care oamenii le ascund, precum razboiul, religia, sexul si le aduce in atentia publicului obligandu-l astfel sa le urmareasca.

  • Prezentarea colectiei toamna / iarna Highland Rape 1995-1996 este, fara indoiala, una dintre cele mai controversate prezentari de moda din anii 90. Alexander McQueen s-a inspirat din suprimarea istorica a culturii scotiene de catre Anglia si a creat o colectie ravasitoare care a fost aplaudata la scena deschisa;
  • Prezentarea colectiei toamna-iarna Dante 1996. Lugubra si poetica in acelasi timp, prezentarea de moda din 1996 este o reinterpretare personala a operei Divina Comedie a lui dante Dante. Transpusa intr- un spectacol intunecat si senzual, oferit in mijlocul Bisericii din Spitalfields, modelele au defilat imbracate in corsete gotice, masti decorate cu crucifixe si piese din denim albite. Pielea modelelor era palida, iar buzele violet si carmin pentru a semnifica o senzualitate intunecata si o cruzime rafinata.
  • Prezentarea colectiei primavara – vara Search for the Golden a casei de moda Givency. In 1996, McQueen il succede pe John Galliano in fruntea casei Givenchy, iar aceasta colectie a venit ca o bomba asupra conceptului parisian haute couture. Cu o maiestrie greu de egalat, McQueen a reusit sa recreeze un univers grecesc, care a tinut titlurile presei a doua zi. Modelele, toate imbracate in alb si auriu, intruchipeaza zeite sau razboinici din mitologie. In vreme ce un model imita zborul maiestuos al unei pasari, Naomi Campbell apare purtand coarne de berbec aurii.