Pentru a avea un gazon frumos in toate anotimpurile, intretinerea este esentiala, altfel exista riscul ca acesta sa se usuce sau sa fie invadat de muschi si buruieni.

Taiere gazon

Taierea este prima intretinere esentiala a gazonului, pe de o parte, deoarece promoveaza infrumusetarea si rezistenta acesteia, iar pe de alta parte, deoarece impiedica cresterea muschiului si buruienilor. Pentru a face acest lucru, perioadele de cosit si frecventele depind de natura gazonului si de locatia geografica.

Pentru o gradina de agrement, tunsul are loc imediat ce inaltimea gazonului masoara intre 4 si 6 centimetri, adica o data pe saptamana in medie intre martie si octombrie si la fiecare 10 zile aproximativ in perioada de vara. De exemplu, pentru gradinile ornamentale sau terenurile de golf, se efectueaza de 2 ori pe saptamana sau chiar mai des. Este recomandat sa se evite cosirea dimineata, peluza fiind mai umeda in acest moment al zilei.

Udarea gazonului

Udarea este fundamentala pentru a mentine umiditatea solului de care are nevoie toata iarba si pentru a preveni astfel uscarea si apoi ingalbenirea. De asemenea, frecventa si cantitatea de apa furnizata gazonului depind, de asemenea, de tipul de iarba, natura solului, anotimpul si zona climatica.

De asemenea, ar trebui favorizate doua principii. Este recomandat sa se ude gazonul in mod regulat si nu numai in timpul secetei. In plus, udarea trebuie efectuata de preferinta seara sau chiar noaptea pentru a evita evaporarea apei si, daca este posibil, folosind apa de ploaie colectata cu ajutorul unui recuperator.

Fertilizarea gazonului

Fertilizarea ofera gazonului nutrientii necesari dezvoltarii sale, dar limiteaza si proliferarea buruienilor. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa se opteze pentru un ingrasamant special pentru gazon cu o progresie lenta pentru o actiune pe termen lung.

In ceea ce priveste aplicarea, aceasta are loc de 2 ori pe an, la inceputul primaverii si toamna in cantitatile indicate pe ambalajul produsului. In plus, dupa fertilizare, peluza va trebui udata, astfel incat ingrasamantul sa patrunda in sol.

Tratamentul gazonului

In cele din urma, se poate efectua un tratament pe gazon, chiar si ca masura preventiva. De fapt, plivirea o data pe an, de preferinta primavara, daca nu toamna, este recomandata pentru a indeparta muschiul si buruienile, manual sau cu un produs specific.