La rascrucea dintre Europa Centrala si de Est, Polonia este o tara bogata in istorie, uneori tragica, alteori fericita. Astfel, multe situri si monumente ale tarii sunt astazi clasificate drept patrimoniu mondial de catre UNESCO – marturii ale bogatiei culturale a Poloniei.

Cu toate acestea, minunile concentrate in orasele poloneze nu umbresc maretia peisajelor tarii: parcurile nationale sunt pline de comori naturale, paduri, munti, lacuri si orase vechi de o suta de ani sunt disponibile pentru o excursie in Europa, continentul bogat in cultura!

  • Cracovia

Al doilea oras din tara si probabil cel mai frumos, Cracovia este cunoscut drept capitala culturala a Poloniei. In trecut, a fost orasul regilor Poloniei, ceea ce explica aerul sau de basm si arhitectura sa somptuoasa. In piata centrala, turistii se pot plimba pe strazile din Cracovia pentru a descoperi biserici, evenimente culturale si ramasite medievale.

Desigur, vizitatorii nu pot rata faimosul Castel Wawel situat pe dealul cu acelasi nume: acesta ofera o panorama fabuloasa a orasului si a Vistulei, la marginea dealului! In timpul sejurului in Cracovia, trebuie valorificata si bucataria locala. Centrul istoric sau cartierul evreiesc din Kazimierz este plin de mici restaurante celebre – vizitarea Poloniei fara a gusta delicatese locale este de neconceput!

  • Varsovia

Capitala Poloniei, Varsovia este considerata un „vechi” oras. Pentru ca frumosul oras a suferit mult in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost aproape distrus in timpul acestuia. In ciuda acestui fapt, orasul sau vechi este de neratat, mai ales deoarece contrastul cu arhitectura moderna, rezultat din reconstructie, este destul de izbitor.

Oras medieval si neoclasic, cu multe monumente care stau la dispozitia turistilor: Palatul Wilanow, Cartierul Evreiesc, diferitele muzee (Chopin, Muzeul National) dar mai ales Castelul Regal de la capatul popularului drum regal – cartier in care se afla faimosul Palat Prezidential precum si hoteluri magnifice. Daca turistii au nevoie de prospetime, Parcul Lazienki este obligatoriu, unul dintre cele mai bune parcuri din Europa si cele mai frumoase locuri de vizitat din Polonia.