Una dintre cele mai cunoscute diete este dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, in carne de peste, in fructe si legume. Aceasta nu se tine pe o perioada foarte scurta, pentru a pierde un numar mare de kilograme in doar cateva zile. In general, dietele care promit eliminarea a minimum un kilogram pe zi au acel efect de „yo-yo”, adica de acumulare a kilogramelor imediat dupa reluarea obiceiurilor alimentare anterioare regimului.

Dieta mediteraneana este cunoscuta pentru ca previne si trateaza depresia, elimina usor si frumos kilogramele in plus si aduce o stare de bine.

Ce beneficii pentru sanatate aduce dieta mediteraneana?

Unul dintre principalele alimente care nu lipseste din dieta mediteraneana este uleiul de masline. Acesta imbunatateste structura membranelor celulelor nervoase, ridica nivelul de serotonina si nu favorizeaza acumularea de kilograme in plus. Carnea de peste contine acizi grasi, care joaca un rol important in functionarea sistemului nervos, in timp ce vitaminele si acidul folic din fructe si legume ajuta la imbunatatirea activitatii creierului.

Asadar, dieta mediteraneana nu numai ca ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, ci prelungeste viata, fiind cea mai sanatoasa dieta din lume, recomandata de multi nutritionisti. Daca aceasta este combinata cu exercitii fizice, cu renuntarea la alcool si la tutun, poate prelungi viata femeilor cu pana la 15 ani si a barbatilor cu pana la 8 ani.

Alimentele permise in dieta mediteraneana includ fructele si legumele, deoarece contin vitamine si minerale si lupta cu radicalii liberi, pastreaza inima sanatoasa si aspectul fizic frumos. Pestele este un alt aliment permis si chiar recomandat pentru o piele mai supla si mai frumoasa, pentru un par stralucitor. Pestele trebuie preparat la cuptor sau la gratar, ori chiar in saramura cu ulei de masline.

Fasolea este un aliment bogat in proteine, vitamine, fibre si minerale care favorizeaza digestia, deci se poate consuma in dieta mediteraneana! Pe langa toate aceste alimente, in aceasta dieta trebuie incluse condimente si mirodenii precum usturoi, rozmarin, cuisoare, nucsoara, scortisoara, dar si nuci si seminte, cereale integrale si un consum moderat de vin.