
E-coli este o bacterie prezenta in tractul gastrointestinal al oamenilor si al animalelor, fiind adesea inofensiva. Insa in anumite cazuri, E-coli poate elibera toxine care favorizeaza aparitia unor infectii urinare, intestinale sau chiar pneumonie sau meningita. Infectia cu E-coli poate duce, in cele mai grave cazuri, la sindromul uremiei hemolitice. Tulpinile de E-coli pot fi transmise prin hrana incorect spalata dar si prin apa contaminata, precum si prin contactul direct cu o persoana afectata sau cu un animal ce poarta aceasta bacterie.
Cum recunosti infectia cu E-coli
Infectia cu E-coli este relativ usor de recunoscut. Aceasta produce simptome in maxim 10 zile de la contactarea tulpinii iar simptomele se manifesta sub forma de durere abdominala joasa, de diaree apoasa, de crampe abdominale si febra, frisoane si flatulenta, balonare si inapetenta, greata si varsaturi. Aceste simptome trebuie sa puna un semn de intrebare pacientelor si sa le determine sa se adreseze medicului pentru un consult si analize de specialitate. In cazul infectiilor severe cu E-coli, pot aparea si urme de sange in urina, deshidratarea, pana la blocajul renal.
Pacientii trebuie sa se prezinte la medicul de specialitate in cazul in care durerile abdominale sunt puternice, daca observa urme de mucus in scaun sau in urina, daca elimina foarte putina urina si cu mari dureri, daca diareea este persistenta, iar acesta le va recomanda un sumar de urina sau o coprocultura. Numai pe baza acestor analize medicul poate infirma sau confirma prezenta bacteriei E-coli si se poate stabili un tratament adecvat.
E-coli este o bacterie ce poate fi transmisa prin alimente, folosirea ustensilelor de bucatarie neigienizate, consumul de lapte nepasteurizat, de legume si verdeturi nespalate, precum si consumul apei contaminate. Varstnicii si sugarii au un risc crescut de aparitie a complicatiilor determinate de aceasta bacterie, de aceea nu trebuie intarziata vizita la medic. Infectia cu E-coli trebuie prevenita prin consumul de carge foarte bine gatita, spalarea alimentelor crude inainte de a fi consumate si spalarea ustensilelor de bucatarie, folosirea unui tocator diferi pentru carne si legume si spalarea riguroasa pe maini cu apa si sapun.