E-coli: una din cele mai des intalnite infectii la copii si adulti

E-coli este o bacterie prezenta in tractul gastrointestinal al oamenilor si al animalelor, fiind adesea inofensiva. Insa in anumite cazuri, E-coli poate elibera toxine care favorizeaza aparitia unor infectii urinare, intestinale sau chiar pneumonie sau meningita. Infectia cu E-coli poate duce, in cele mai grave cazuri, la sindromul uremiei hemolitice. Tulpinile de E-coli pot fi transmise prin hrana incorect spalata dar si prin apa contaminata, precum si prin contactul direct cu o persoana afectata sau cu un animal ce poarta aceasta bacterie.

Cum recunosti infectia cu E-coli

Infectia cu E-coli este relativ usor de recunoscut. Aceasta produce simptome in maxim 10 zile de la contactarea tulpinii iar simptomele se manifesta sub forma de durere abdominala joasa, de diaree apoasa, de crampe abdominale si febra, frisoane si flatulenta, balonare si inapetenta, greata si varsaturi. Aceste simptome trebuie sa puna un semn de intrebare pacientelor si sa le determine sa se adreseze medicului pentru un consult si analize de specialitate. In cazul infectiilor severe cu E-coli, pot aparea si urme de sange in urina, deshidratarea, pana la blocajul renal.

Pacientii trebuie sa se prezinte la medicul de specialitate in cazul in care durerile abdominale sunt puternice, daca observa urme de mucus in scaun sau in urina, daca elimina foarte putina urina si cu mari dureri, daca diareea este persistenta, iar acesta le va recomanda un sumar de urina sau o coprocultura. Numai pe baza acestor analize medicul poate infirma sau confirma prezenta bacteriei E-coli si se poate stabili un tratament adecvat.

E-coli este o bacterie ce poate fi transmisa prin alimente, folosirea ustensilelor de bucatarie neigienizate, consumul de lapte nepasteurizat, de legume si verdeturi nespalate, precum si consumul apei contaminate. Varstnicii si sugarii au un risc crescut de aparitie a complicatiilor determinate de aceasta bacterie, de aceea nu trebuie intarziata vizita la medic. Infectia cu E-coli trebuie prevenita prin consumul de carge foarte bine gatita, spalarea alimentelor crude inainte de a fi consumate si spalarea ustensilelor de bucatarie, folosirea unui tocator diferi pentru carne si legume si spalarea riguroasa pe maini cu apa si sapun.

moneychannel.ro

https://moneychannel.ro

Articole pe aceeași temă

  • Sanatate
  • April 10, 2025
  • 3 minutes Read
Unde putem folosi brusturele: beneficii și utilizări practice

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă medicinală apreciată de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Rădăcina, frunzele și semințele acestei plante sunt utilizate în medicina naturistă, cosmetice, gastronomie și remedii pentru…

Citește

  • Sanatate
  • March 31, 2025
  • 2 minutes Read
Tarhon – beneficii, utilizări și sfaturi pentru cultivare

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o plantă aromatică apreciată în bucătăria europeană, mai ales în preparatele franțuzești și românești. Cu o aromă ușor anasonată și un gust distinct, tarhonul nu doar…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

Mircea Eliade – un titan al literaturii și istoriei religiilor

  • April 23, 2025
Mircea Eliade – un titan al literaturii și istoriei religiilor

Unde putem folosi brusturele: beneficii și utilizări practice

  • April 10, 2025
Unde putem folosi brusturele: beneficii și utilizări practice

Jugastrul – arborele decorativ cu multiple beneficii

  • April 3, 2025
Jugastrul – arborele decorativ cu multiple beneficii

Cumparatori de carti vechi – anticariatul mobil care iti debaraseaza biblioteca

  • April 1, 2025
Cumparatori de carti vechi – anticariatul mobil care iti debaraseaza biblioteca

Tarhon – beneficii, utilizări și sfaturi pentru cultivare

  • March 31, 2025
Tarhon – beneficii, utilizări și sfaturi pentru cultivare

Avantajele utilizării unui fotoliu rulant pentru mobilitate și independență

  • March 21, 2025
Avantajele utilizării unui fotoliu rulant pentru mobilitate și independență