Cand cainele nu este ascultator poate fi frustrant si periculos. La urma urmei, aceste comenzi, deci comunicarea ii poate ajuta pe stapani sa isi tina animalele departe de probleme, evitand sa fuga liberi pe o strada aglomerata sau sa manance ceva ce nu ar trebui.

Cateva aspecte importante legate de dresarea cainelui

Eliberarea excesului de energie

Daca se intampla ca stapanii sa aiba si copii, atunci acestia stiu ce inseamna sa incerce sa adoarma un copil hiperactiv. Nu este diferit nici cu cainii. Stapanii trebuie sa isi aminteasca ca o educatie eficienta se ofera cainilor practicand exercitii, disciplinandu-i si oferindu-le afectiune. O plimbare zilnica va scurge cu adevarat toata energia animalului de companie.

Stapanii trebuie sa fie constanti in ceea ce priveste comportamentul

Daca animalul va primi mesaje diferite despre comportamentul sau, el nu va intelege ce isi doreste stapanul de la el. Acest lucru este valabil si daca membrii familiei aplica individual, reguli diferite. Toate persoanele ce fac parte din familie trebuie sa discute niste reguli clare cu privire la educatia cainelui si sa le respecte. Poate fi utila notarea lor si expunerea intr-un loc in care cu totii le vor vedea.

Stapanirea energiei

Cainii isi asculta stapanii, insa acestia sunt doar cei care prezinta calm in fata animalului sau. Daca stapanul este nesigur in timp ce ii da o comanda, cainele nu il va asculta. Din pacate, multe dintre persoanele care au caini nu isi dau seama de importanta pe care o are energia lor.

Revenirea la notiunile de baza

Cainele chiar cunoaste comenzile? Poate dura sute sau chiar mii de repetari pentru unii caini sa invete o comanda. Practica il va perfectiona. Antrenamentele il vor ajuta sa inteleaga cu adevarat comenzile si sa nu le uite.

Comenzile verbale – insuficiente

Cainii nu vorbesc intre ei – folosesc energia si limbajul corpului pentru a comunica. Asadar, nu este surprinzator ca, uneori, intampina probleme in preluarea comenzilor verbale ale stapanilor. Chiar daca ei cunosc o comanda, o pot asocia cu un gest pe care stapanul il face il acelasi timp involuntar. Daca animalul de companie incepe sa asculte, stapanul trebuie sa reflecte asupra schimbarilor pe care le-a facut in ceea ce priveste comunicarea nonverbala