Gipsul: informatii importante pe care pacientii trebuie sa le cunoasca

Atunci cand adultii sau copiii isi fractureaza unul sau mai multe oase, medicii le recomanda o perioada considerabila de repaus, in care sa se poata vindeca foarte bine. Specialistii din ramura de Ortopedie sugerea pacientilor sa poarte inclusiv un gips, cu ajutorul caruia oasele sa se repuna la loc intr-un timp mult mai scurt, astfel incat, pe termen lung, problemele de sanatate sa nu revina din nou si din nou. Este vorba despre o metoda practica, utila si eficienta, despre care adultii trebuie sa aiba un minim de cunostinte.

Ce este gipsul?

Realizat din ipsos, gipsul reprezinta o carcasa care are capacitatea de a tine oasele intr-o pozitie corecta, astfel incat pacientii sa se vindece dupa o trauma sau dupa un accident. Mai exact, gipsul are capacitatea de a stabiliza, dar si de a sustine structurile anatomice. Folosita inca de acum peste 200 de ani, aceasta metoda este una eficienta pentru pacientii de toate varstele, incepand de la copii de cativa ani si pana la seniori.

Cum se pregatesc fesele gipsate?

Pentru a pregati fesele gipsate, medici iau nevoie de tifon ori fese din bumbac. Acestea trebuie apoi taiate in bucati, peste care se presara gipsul. Pentru a lucra curat, doctorii au nevoie de o masa speciala, care sa fie la o inaltime potrivita. Excesul de compozitie trebuie neaparat indepartat cu o plaeta din lemn, iar atunci cand gipsul este aproape gata, fesele trebuie rulate sip use in cutii de carton, pana cand se usuca foarte bine. In acelasi timp, pe piata exista si fese gata preparate.

Sfaturi de care trebuie sa tina cont pacientii atunci cand poarta gips

Adultii si copiii care poarta gips trebuie sa fie foarte atenti, astfel incat sa se bucure de rezultatele dorite. De exemplu, gipsul trebuie sa fie pastrat mereu curat si bine uscat. Pacientii nu trebuie sa se sprijine pe gips, cel putin pana cand acesta nu devine dur si, in acelasi timp trebuie sa aiba grija la modul in care se odihnesc noaptea. De preferat este ca adultii si copiii sa isi puna membrele gipsate mai sus decat restul corpului, pentru ca atunci cand vor sa se intoarca in pat sa devina constienti de ele.