Primul trimestru al sarcinii dureaza primele 12 saptamani ale sarcinii si este crucial pentru dezvoltarea copilului. De indata ce o femeie presupune ca este gravida, trebuie sa se programeze la prima intalnire cu medicul de specialitate. Acesta ii va pune multe intrebari despre ciclul menstrual, despre sarcinile anterioare, ii va cere istoricul medical, se va interesa de medicamentele pe care le ia, de conditiile de munca, de stilul de viata si de obiceiurile ei.

Prima vizita este o ocazie buna pentru a discuta despre sport si sex in timpul sarcinii. De asemenea, gravida poate pune intrebari cu privire la suplimente alimentare si vitamine. Cea mai importanta regula este ca dieta sa continua nutrienti utili, care sa ajute copilul sa creasca si sa se dezvolte frumos. In momentul conceptiei, ovulul si sperma se combina pentru a forma un zigot, care se va implanta in peretele uterin. Zigotul devine un embrion pe masura ce celulele se divid si cresc. Toate organele si structurile majore incep sa se formeze.

La 4-5 saptamani, embrionul are o lungime de doar 0,05 centimetri, dar va ajunge la 3 centimetri pana la sfarsitul primului trimestru. Frecventa cardiaca a fatului poate fi auzita, in anumite cazuri, inca de la 8 saptamani pe un doppler special in cabinetul medicului, dar este probabil sa se auda mai aproape de 12 saptamani.

In a opta saptamana, pleoapele raman inchise, pentru a proteja ochii. De asemenea, organele genitale externe se vor forma si pot fi vizibile in timpul unei ecografii, ceea ce inseamna ca medicul poate spune viitorilor parinti daca fatul este baietel sau fetita.

O femeie va trece prin foarte multe schimbari in primul trimestru de sarcina. Astfel, multe femei vor incepe sa simta greata si chiar sa aiba varsaturi din cauza sarcinii la 6-8 saptamani. In ciuda numelui, aceasta greata nu apare doar dimineata. Unele femei insarcinate au stari de rau noaptea, in timp ce altele au aproape toata ziua. Depinde de sarcina si de organismul fiecarei femei.

O femeie insarcinata s-ar putea simti, de asemenea, foarte obosita si va observa ca este mai emotionala decat de obicei din cauza modificarilor hormonale. De asemenea, multe persoane raporteaza faptul ca femeile au pofta de diverse alimente in timpul sarcinii, dar si un simt mai accentuat al mirosului. Sensibilitatea sanilor este si ea foarte frecventa.