Icterul la nou nascut presupune o ingalbenire a pielii si ochilor acestuia. Este foarte frecvent si poate aparea atunci cand bebelusii au un nivel ridicat de bilirubina, un pigment galben produs in timpul descompunerii normale a globulelor rosii.

La copiii mai mari si la adulti, ficatul prelucreaza bilirubina, care apoi o trece prin tractul intestinal. Cu toate acestea, ficatul unui nou-nascut, inca in curs de dezvoltare poate sa nu fie suficient de matur pentru a elimina bilirubina.

Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, icterul la nou-nascut dispare de la sine pe masura ce ficatul copilului se dezvolta si pe masura ce copilul incepe sa se hraneasca, ceea ce ajuta bilirubina sa treaca prin corp.

In majoritatea cazurilor, icterul va disparea in 2 pana la 3 saptamani. Icterul care persista mai mult de 3 saptamani poate fi un simptom al unei afectiuni subiacente.

Bebelusii cu cel mai mare risc de a dezvolta icter sunt:

  • bebelusii prematuri;
  • bebelusii care nu primesc suficient lapte matern sau formula;
  • bebelusi al caror tip de sange nu este compatibil cu tipul de sange al mamei lor.

Un copil al carui tip de sange nu este compatibil cu cel al mamei lor poate dezvolta o acumulare de anticorpi care le pot distruge globulele rosii si pot provoca o crestere brusca a nivelului de bilirubina.

Alte cauze ale icterului nou nascut includ:

  • probleme hepatice;
  • sangerari interne;
  • infectie;
  • un deficit de enzima;
  • o anomalie in globulele rosii ale sangelui.

Primul semn de icter este o ingalbenire a pielii si ochilor unui bebelus. Ingalbenirea poate incepe la 2 pana la 4 zile de la nastere si poate aparea pe fata inainte de a se raspandi pe tot corpul. Daca un deget apasat usor pe pielea unui bebelus face ca acea zona a pielii sa devina galbena, este probabil un semn de icter.

Majoritatea cazurilor de icter sunt normale, dar uneori icterul poate indica o afectiune medicala de baza. Icterul sever creste riscul de a ajunge bilirubina in creier, ceea ce poate provoca leziuni cerebrale permanente.