In timpul unei zile, un copil la varsta scolara acumuleaza anumite tensiuni. Uneori, el trebuie sa-si pastreze emotiile fata de sine si sa se lupte cu ele de unul singur. Intr-adevar, nu este intotdeauna confortabil vorbind despre sentimentele sale cu profesorul sau cu prietenii. Uneori, timpul nu rezolva asta.

Atunci cand parintii isi asculta copilul, el poate elimina tot stresul si se poate simti mai bine. Copilul va dezvolta astfel un sentiment de securitate emotionala. El considera ca ceea ce traieste este legitim si poate apoi sa dezvolte strategii pentru a-si gestiona mai bine emotiile daca apare o situatie similara din nou. De asemenea, este mai dispus sa invete cand se va intoarce la orele urmatoare.

Prin comunicare se poate dezvolta, de asemenea, o relatie pozitiva cu copilul. Cand copilul este ascultat, acesta capata increderea in el si in adulti. Isi recunoaste apoi propria sa valoare, deoarece vede ca parintii manifesta interes vis-a-vis de el si de ceea ce experimenteaza.

Stabilind o comunicare deschisa si onesta cu copilul, acestuia ii va fi mai usor sa vorbeasca despre lucrurile importante care se intampla in viata lui. De asemenea, va urma o situatie mult mai confortabila atunci cand trebui abordate subiecte mai delicate. Intr-adevar, daca un copil stie ca isi poate exprima experientele cu parintii, va fi mai inclinat sa isi verbalizeze nevoile si preocuparile, precum si sa puna intrebari.

Cheile unei bune comunicari

Pentru a se stabili o buna comunicare anumite elemente sunt esentiale si anume:

  • Favorizeaza un mediu calm, fara distrageri

Comunicarea cu copilul va fi mai usoara daca el simte ca este ascultat. De asemenea, trebuie limitate sarcinile duble, cum ar fi raspunsul la e-mailuri in timp ce copilul vorbeste. El trebuie sa simta ca are atentia parintilor nedivizata.

  • Alegerea unui moment in care copilul este disponibil

Este posibil ca un copil sa nu doreasca sa vorbeasca daca este prins intr-o emisiune TV sau un joc. Prin urmare, este mai bine sa se astepte pana cand se va purta o discutie cu el. Programele de masa si de culcare pot fi momente bune pentru discutii, atat timp cat sunt evitate subiectele care ar putea supara copilul.