Lasă-te pierdut pe străzile din Paris

Paris. Poeţi, artişti, dramaturgi, scriitori, jurnalişti şi mulţi alţii au scris despre dragostea lor pentru acest oraş. Este un loc care emană cultură, rafinament, clasă şi stil, iar turiştii ajung să se îndrăgostească de el după prima vizită. Aşa cum spunea şi Hemingway: „Dacă ai norocul să fi trăit la Paris ca tânăr, atunci oriunde ai merge tot restul vieţii, oraşul rămâne cu tine, căci Parisul este o sărbătoare mişcătoare”. Parisul este gigantic, cu mii de ani de istorie, aşa că este nevoie de o viaţă pentru a vedea toate locurile care merită explorate, ceea ce poate fi cu adevărat copleşitor.

Hostelurile din Paris nu sunt ieftine, iar căminele care sunt mai aproape de atracţiile principale ale Parisului sunt destul de scumpe – în jur de 30 de euro pe noapte pentru o cameră cu 6 paturi. Turiştii pot găsi hosteluri la preţuri mai bune în cartiere precum Montmartre sau Cartierul Latin. În timpul sezonului de vârf, precum şi la sfârşit de săptămână, când numărul turiştilor creşte, preţurile explodează.

Turiştii ar trebui să se aştepte să plătească între 25-40 de euro pentru o cină la un restaurant frumos, care să includă şi vinul. Ar trebui evitate, pe cât posibil zonele turistice, unde preţurile sunt cu 10% până la 30% mai mari. Din fericire, cumpărarea alimentelor din supermarketuri este o activitate des practicată de turiştii care vor să economisească nişte bani. Există multe tipuri de pâine, brânză, pieţe şi magazine de carne în tot oraşul. Vizitatorii pot alege câteva ingrediente şi se pot bucura de un picnic într-unul dintre numeroasele parcuri ale oraşului.

Sistemul de transport public din Paris este unul dintre cele mai cuprinzătoare şi eficiente din lume. Un bilet de metrou sau de autobuz cu o singură utilizare costă 1,90 de euro (2 euro dacă se cumpără din autobuz). Un abonament de o zi pentru toate mijloacele de transport în comun (autobuz, metrou, tramvaie şi trenuri suburbane numite RER) costă aproximativ 11,65 de euro, însă merită din plin, în special pentru turiştii care vor să se plimbe de la un capăt al Parisului la celălalt. Taxiurile sunt scumpe (călătoriile costă minimum 6,50 euro, indiferent de locul în care se duc turiştii), dar, cum metroul circulă până târziu în noapte, nu prea există motive ca aceştia să îl ia. Serviciul Uber este, de asemenea, o opţiune mai ieftină decât taxiurile, cu un tarif de bază de 1 euro, şi este varianta ideală pentru cei care vor să ajungă într-o anumită zonă. Trenul RER către aeroportul Charles de Gaulle costă aproximativ 10 euro, iar călătoria durează 40 de minute.