In Romania, exista – la propriu – o nebunie pentru terenurile de constructie. Loturile de teren mai atractive se vand imediat, iar proprietarii lor negociaza preturile doar in trend ascendent. Acesta este efectul cresterii preturilor la locuinte.

Problema este ca terenurile din imediata apropiere a orasului sunt ingrozitor de scumpe astazi. Dar se merita achizitionarea unui teren pentru constructia casei situat departe de aglomeratie, de exemplu la 30-40 de kilometri?

Avantaje

Cel mai important avantaj este pretul atractiv. La o distanta considerabila de oras se mai gasesc terenuri de constructii atractive, mari, care costa pana la jumatate decat cele din imediata apropiere a aglomeratiei. Nu este de mirare ca multi investitori acorda prioritate finantelor fata de confortul lor de zi cu zi.

Avantajul unei case departe de oras este si acela ca se poate conta pe o liniste relativa acolo. Cu cat terenul este mai aproape de oras, cu atat dezvoltatorii sunt mai activi, isi storc literalmente investitiile in fiecare spatiu disponibil.

Efectul este ca atunci cand se construieste o casa unifamiliala in mijlocul neantului, nimeni nu poate fi sigur ca in cativa ani nu va creste o mosie de blocuri in spatele gardului.

Dezavantaje

Dezavantajele terenurilor situate departe de oras sunt din pacate multe. Cu siguranta nu va fi o solutie buna pentru persoanele care trebuie sau vor sa mentina un contact strans cu aglomeratia – fie din motive profesionale sau sociale.

Parintii copiilor mici ar trebui sa ia in considerare serios aceasta alegere. Este dificil sa accesezi o cresa sau o gradinita in mediul rural. La randul lor, adolescentii vor trebui sa faca naveta in oras pana la liceu, ceea ce poate dura pana la o ora in fiecare sens – este greu de vorbit aici despre orice comoditate.

In plus, a construi o casa la o distanta mare de oras inseamna a suporta costuri considerabile de-a lungul anilor – de exemplu, pentru naveta zilnica la serviciu. Toate acestea trebuie analizate cu atentie pentru a nu face o greseala cu consecinte pe termen lung.