Khaled Hosseini s-a nascut in Kabul, Afganistan. Tatal sau a fost un diplomat de succes, iar mama sa a fost profesoara intr-o scoala de fete. In copilarie, Hosseini a iubit sa citeasca si sa scrie, si a fost incuraja de ambii parinti in aceasta directie, in special de mama sa. In 1978, intreaga familie se muta la Paris.

Dupa inceperea razboiului sovieto-afgan la inceputul anului 1979, familia lui Hosseini si-a dat seama ca intoarcerea in Afganista ar fi aproape imposibila. Drept urmare, ei au petrecut urmatorii doi ani la Paris, iar pe cand avea 15 ani, Khaled Hosseini si familia lui s-au mutat in Statele Unite. Nu vorbea limba engleza si s-a simtit extrem de incomod in noua lume. Cu toate acestea, a reusit sa se integreze, sa invete limba si sa urmeze scoala medicala din UC San Diego. Pentru urmatorii 10 ani, Hosseini a practicat medicina, timp in care a lucrat si la primul sau roman ”Vanatorii de zmeie”, care se bazeaza foarte mult pe copilaria sa.

Din momentul publicarii acestui roman, in 2003, Khaled Hosseini a devenit o stea internationala

In 2007, Khaled Hosseini a publicat cel de-al doilea roman al sau, ”Splendida cetate a celor o mie de sori”, care a avut un succes si mai mare decat romanul precedent. In anul 2013 publica cel de-a treilea roman, ”Si muntii au ecou”, iar in 2018, a aparut si romanul ”Ruga catre mare”.

”Si multii au ecou” face aluzie la multe evenimente din istoria afgana recenta, desi acestea sunt mult mai putine decat in romanele precedente. Nila Wahdati mentioneaza ca familia sa a calatorit in Afganistan pentru a ajuta la reformele politice si sociale ale regelui Amanullah Khan, care a condus intre 1919 si 1929. Acest conducator a instituit schimbari profunde in societatea afgana, interzicand sclavia, modernizand si occidentalizand sistemul scolar si reducand cenzura de stat a textelor stiintifice si religioase. Desi iubit de popor, regele a fost exilat in Elvetia, iar majoritatea reformelor sale au fost inversate cu promptitudine.

Acest roman este, de fapt, povestea Afganistanului vazuta prin ochii mai multor generatii si exploreaza diverse feluri in care se intampla lucrurile in familie de-a lungul anilor. Tocmai aceasta insiruire de trairi, sentimente, stari, face ca povestea sa fie tot mai complexa si emotionanta cu fiecare pagina citita.

Khaled Hosseini

Daca ati ramas surprins de aceasta descriere, cu atat mai mult va va captiva povestea integrala. Accesati www.printrecarti.ro si s-ar putea sa o gasiti. Printre Carti are stocurile pline de carti bun, gasiti in permanenta carti la reducere, numai timp de citit sa va faceti!