Plombarea dintilor este o metoda foarte eficienta folosita de medicii stomatologi in rezolvarea problemei cariilor dentare. Atunci cand apar pete pe suprafata dintelui, atunci cand procesul distructiv se raspandeste in partea moale de sub smaltul dentar si cand apar durerea, sensibiliatea si coloratiile pe dinti, precum si odata cu aparitia respiratiei urat mirositoare, este necesara o vizita la cabinetul stomatologic. Prima si cea mai inteleapta decizie a medicului stomatolog este curatarea infectiei si plombarea dintelui. O plomba pusa corect poate rezista chiar si opt ani si poate scapa pacientul de dureri si neplaceri.

Cele mai frecvente tipuri de plombe dentare

Plombele dentare folosite pentru umplerea cavitatilor produse de carii sunt alcatuite din:

  • Amalgam – are rezistenta foarte mare, insa da un aspect inestetic si se obtine prin amestecul unei pulberi de argint cu mercur. In stomatologia moderna, acest tip de plomba nu se mai foloseste din cauza coloritului inestetic al dintelui si a continutului de mercur;

  • Ciment dentar – rezista o perioada destul de lunga si are culoarea asemanatoare cu cea a dintelui, putand fi aplicat si in mediul umed;

  • Portelan – are culoarea dintelui, este solid si modern;

  • Rasini – pastreaza culoarea dintelui si rezistenta acestuia;

  • Aliaj de aur – este rezistent, insa nu ofera un aspect natural danturii;

Metode moderne de tratare a cariilor

In urma mai multor cercetari in acest sens, specialistii au adus tratamente de ultima generatie in cabinetele stomatologice pentru pacientii care au carii dentare. Laserul dentar este o metoda foarte des intalnita, mai ales pentru ca nu este dureroasa, nu presupune incalzirea dintelui sau presiune acestuia, este precisa si reduce riscul aparitiei fracturilor si fisurilor. In plus, metoda tratarii cariilor dentare cu ajutorul laserului presupune si mai putine vizite la medic.

In cazul in care caria dentara este neglijata, iar vizita la stomatolog amanata, se poate ajunge la complicatii neplacute, de aceea este foarte important un control stomatologic o data la sase luni pentru adulti si o data la trei luni in cazul copiilor, pentru a depista cariile in faza incipienta.