
Tratamentul endodontic la microscop – una dintre cele mai sigure si mai putin dureroase formule de lucru existente
Pana nu demult, tratamentul pe canal era un real motiv de teama si de ingrijorare pentru pacientii care se duceau la cabinete stomatologice. Acesta era asociat cu dureri foarte mari, cu sedinte foarte multe si, in unele cazuri, chiar cu posibilitatea unui esec. In prezent, tratamentul endodontic la microscop este una dintre cele mai complexe forme de tratare a infectiilor care nu pot fi vazute cu ochiul liber, insa care afecteaza in mod semnificativ sanatatea dintelui, ducand uneori pana la pierderea acestuia.
Aparatura performanta si medicii specializati si instruiti pentru a aplica tehnicile de varf in domeniul medicinei dentare sunt doar cateva dintre lucrurile care ii motiveaza pe pacienti sa opteze pentru acest tip de tratament fara nici un fel de teama. Consultatia endodontica dureaza pana la 60 de minute si se desfasoara in mai multe etape, pentru succesul tratamentului.
Principalele etape ale tratamentului endodontic la microscop
Tratamentul endodontic la microscop presupune mai multe etape. Prima este denumita anamneza si reprezinta conversatia dintre medicul specialist si pacient, care va incerca sa afle cat mai multe detalii despre suferinta sa, despre durata de timp in care s-au confruntat cu dureri si cu probleme la nivelul unuia dintre dinti.
A doua etapa este consultul propriu-zis din partea medicului specialist, cu ajutorul unor proceduri simple si a unor aparate speciale. Atat dintele cu probleme, cat si dintii invecinati vor fi atent verificati. Microscopul endodontic va juca un rol foarte important in aceasta etapa a tratamentului, acesta furnizand o lumina suficient de puternica pentru a observa detalii ce nu pot fi vazute cu ochiul liber.
Realizarea unei radiografii reprezinta urmatoarea etapa a tratamentului endodontic la microscop. Pe intreg parcursul tratamentului se vor realiza mai multe radiografii pentru a vedea evolutia afectiunii. In urmatoarea etapa, medicul stomatolog va pune cap la cap informatiile obtinute si va explica pacientului planul de tratament, durata si costurile acestuia.
Urmeaza obturatia de canal propriu-zisa, prin care se va sigila spatiul endodontic impotriva patrunderii bacteriilor, care ar putea reinfecta dintele si ar putea pune in pericol succesul tratamentului de canal. Cand obturatia de canal este finalizata, se vor realiza mai multe radiografii de control, prin care se va urmari corectitudinea si eficienta tratamentului.